במלחמה על הטאלנט כולם מפסידים

דקות 5 | 2 בספטמבר 2018
כוכב

שתף:

כבר לפני שני עשורים, הכריזה חברת מקינזי כי "המלחמה על הטאלנט" מתחילה, ובשנים הבאות ההצלחה של ארגון תיקבע עפ"י יכולתו לגייס, לפתח ולשמר עובדים מוכשרים. כי כשמדברים על העובדים כנכס החשוב ביותר של כל ארגון, הרי שהטאלנטים הם נכסים בעלי ערך, בביקוש גבוה.
שני עשורים לאחר מכן, Dr. Tomas Chamorro-Premuzic, פרופ' לפסיכולוגיה עסקית באונ' קולומביה ומחבר הספר The Talent Delusion, שלמאמר מרתק שלו אודות זיהוי פוטנציאל של עובדים התייחסנו לאחרונה, טוען כשבוחנים מגמות עכשוויות, מגלים שבמלחמה הזו אין מנצחים.
למרות שהמחוברות (engagement) תופסת מקום מרכזי, ושיותר ויותר מנהלי משאבי אנוש ממתגים עצמם מחדש כ- Chief People, Chief Happiness Officer, ואפילו Vibe Manager, נראה ששני הצדדים מפסידים. למעשה, במרבית המקרים, במקום לרתום את כישורי העובדים להצלחת הארגון, ארגונים גורמים לעובדים להיות פחות ופחות מחוברים למטרה.
כמובן שעובדים רבים מצטיינים בעבודתם ותורמים משמעותית להצלחת הארגון. אבל מול כל עובד כזה, יש עובדים רבים אחרים, בעלי ביצועים בינוניים, אם לא למטה מזה, שבשורה התחתונה, די אומללים בעבודתם.
מה השתבש?

עליה באחוז מחפשי העבודה הפאסיביים

יותר מאי פעם, עובדים מוכנים לשקול הצעות עבודה אחרות, אם רק תהייה להם הזדמנות. בשנים האחרונות לינקדאין העריכה כי אחוז זה נע בין 45-60% מתוך 500 מיליון החברים בה. יש מגייסים המערכים כי שיעור "מחפשי העבודה הפאסיביים" עומד על 75% מכוח העבודה! שערו בנפשכם מה היינו חושבים אילו שלושה מכל ארבעה אנשים שנמצאים בזוגיות ארוכת טווח, היו שם רק עד שתקרה בדרכם הזדמנות טובה יותר…

הרעיון להפוך לעצמאיים נעשה יותר מושך

מחקרים מעלים כי 81% מהעובדים בארה"ב, היו שוקלים להפוך לעצמאיים, אלמלי החשש מהכנסה לא קבועה וכד' – מה שמעיד על חוסר שביעות רצון ממצבם הנוכחי. ולמרות החשש, מגמה ברורה מצביעה על כך שהרעיון של משרה בעלת משמעות, ויותר חופש וגמישות, נעשה מפתה יותר ויותר. עובדים רבים מוכנים לוותר עבורו על המשכורת הקבועה ולעבוד יותר שעות בתמורה נמוכה יותר.

הרצון להיות יזמים

עובדים צעירים, בעיקר בני דור ה- Y שלא מתפתים למסלול קריירה מסורתי, נוטים לכיוון יזמות. זאת למרות שהערכות מצביעות על כך שרק 30% מהסטרטאפים יחזיקו מעמד יותר מ- 10 שנים, פחות מ- 10% יגדלו, ורק 3% באמת יצליחו. ארגונים מנסים להשתמש ברצון ליזמות מחד ובשיעור ההצלחה הנמוך יחסית מאידך, במלחמתם על הטאלנט.
ארגוני ענק כמו ג'נרל מוטורס וגולדמן זקס, מנסים ליצור תת-יחידות, עם תרבות ארגונית של סטרטאפים, על מנת למשוך את אותם צעירים מוכשרים, בכדי שישנו את הסטטוס-קוו ויניעו חדשנות. ועדיין, גם כשארגונים ענקיים כאלה מצליחים לגייס אותם, הם לעיתים קרובות מתקשים לנהל אותם וליצור מחוברות (engagement) שלהם לארגון.

נראה שבמקום שהמלחמה על הטאלנטים תניב תוצאות לטובת שני הצדדים, כאשר ארגונים רותמים את הכישרונות של עובדיהם למטרתם, ועובדים מצליחים לממש את מלוא הפוטנציאל שלהם, למעשה מוצאים הצדדים את עצמם במצב של lose-lose – המעסיקים טוענים שיש מחסור בטאלנטים, והעובדים מתלוננים על עבודה ללא משמעות.
אז מה לדעת Tomas Chamorro-Premuzic אפשר לעשות בכדי לשנות את המצב?

1. מדידה טובה יותר והבנה של מיהו טאלנט

מה זה אומר? – צריך להפסיק לסמוך על אינטואיציה ולעבור לשיטות מבוססות נתונים – להפסיק להתבסס על 'תחושות בטן', על מודלים של מיומנויות ויכולות שמתעלמים ממה שבאמת מאפשר הצלחה בתפקיד, על ראיונות עבודה לא מובנים והערכות עובדים מוטות. ובוודא שצריך להפסיק לקדם אנשים רק על סמך זה שהמנהל שלהם מחבב אותם.

2. הפסיקו לפתח את 'יכולות המנהיגות' של אנשים

מחקרים מעלים שההשקעה בפיתוח מנהיגות לא רק שלא מעלה את רמת האמון של העובדים בהנהגת הארגון, אלא אפילו מצביעה על קורלציה שלילית. אחת הסיבות לכך, היא שבתוכניות פיתוח כאלה, התרגלנו להתמקד בחוזקות של המנהלים ולהתעלם מהחולשות שלהם, בעוד ששינוי אמתי מושג דווקא באמצעות טיפול בצדדים השליליים.
ובניגוד למה שמקובל לחשוב, מנהיגות אינה באמת עוסקת במנהיג, אלא בקבוצה. כל פיתוח של מנהיגים צריך לעסוק בדרכים להניע את המוטיבציה והביצועים של העובדים, שכן הם 'הקליינטים' האמתיים של התוכנית.

3. קצת יותר מודעות עצמית

ככל שאנשים יבינו טוב יותר את החוזקות, החולשות ותחומי העניין שלהם, כך יבחרו באופן מושכל יותר בקריירה המתאימה להם. הם יאהבו יותר את מה שהם עושים, יתנו ביצועים טובים יותר ויישארו לאורך זמן במקום העבודה, משום שיתאימו יותר למשרה ויהיו יותר מוערכים.
בסופו של דבר טאלנט הוא האדם הנכון בתפקיד הנכון. ואם ארגונים רוצים באמת לממש את פוטנציאל ההון האנושי שלהם, הצעד הראשון שהם צריכים לעשות הוא לעזור לעובדים שלהם להבין טוב יותר מהם הכישרונות ומהן המגבלות של כל אחד מהם.

רוצים להבין יותר את התפיסה של Chamorro-Premuzic לגבי טאלנטים? – צפו בהרצאה (מלאת הומור) שלו.
…קצת ארוכה, אבל שווה לצפות בה עד הסוף…

הצטרפו לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה – בקבוצת הלינקדאין שלנו!

שתף: