ברוב המקרים התרבות הארגונית קשורה לסביבת העבודה הפיזית. אולם כעת, כאשר חלקים מאיתנו עדיין עובדים מרחוק – ודרך עבודה זו עשויה להמשיך לעתיד, לפחות באופן חלקי – עולה השאלה האם עלינו לבחון מחדש את גישתנו בכדי לתמוך באנשים שלנו לטווח הרחוק?
מחקר שערכה חברת Scarlettabbott בנובמבר 2019, טרום משבר הקורונה, גילה הבדלים בין עובדי משרד לעובדים מרוחקים. עובדי המשרד דיברו במונחים של 'אנחנו', מתוך הכרה בחיי בעבודה הקולקטיבית היומיומית שלהם. אלו שעבדו מרחוק התייחסו לתרבות מנקודת המבט של 'אני', מדברים יותר על ניסיון אישי.
העובדים מרחוק הרגישו שהם צריכים לתמרן טוב יותר במסגרת התרבות הארגונית, מתוך הבנה שכאשר אתה מרוחק ולא נמצא בסביבת אנשי הצוות והעמיתים שלך, גם עבודה נהדרת וגם התנהגות לקויה יכולים לחמוק מתחת לרדאר. התרבות הארגונית שאימצו, שיקפה את ההתנסויות שלהם ואת ההיסטוריה של הארגון.
עבור עובדי המשרד ההיפך הוא הנכון. התנהגות שלהם מאוד חשופה לעין, למרות שהקרבה הפיזית לצוות ולעמיתים, לא בהכרח מעידה על שיתוף פעולה ועבודה קשה.
תרבות ארגונית היא ביטוי למשמעות שאנו מייחסים לדברים. זה יכול להיות קשור בתהליכים, התנהגויות או המרחבים הפיזיים שלנו. עוגנים שונים מעניקים לנו חוויות שונות מהתרבות הארגונית, והתובנות של המחקר מעידות על כך.
כעת, כאשר העבודה מרחוק נכנסה לחיינו והפכה לשגרה החדשה, ודי ברור שתישאר איתנו לפחות באופן חלקי לטווח הרחוק, העוגנים התרבותיים שלנו יהיו שונים. יש לכך השפעות על האופן בו אנחנו מגייסים עובדים חדשים, קולטים אותם, מעריכים את הביצועים שלהם, מטפחים ומפתחים אותם, מתווים להם מסלול קריירה, משמרים אותם בארגון, מאפשרים להם לשתף פעולה ועוד. כמו שהוכיחו העובדים המרוחקים, נצטרך להסתמך פחות על המרחב הפיזי ויותר על ההבנה של האתגרים והחסמים לשיתוף פעולה.
מה עושים עכשיו?
לא ברור מה צופן לנו העתיד, אך אם נתחיל לחקור אותו כעת, נוכל להבין כיצד התרבות הארגונית משתנה לנגד עינינו. מנהלים יכולים לקבל החלטות משמעותיות אשר יועילו לאנשים שלהם בטווח הקצר והארוך, על ידי הבנת הניואנסים הרלוונטיים לארגון שלהם.
ליקטנו עבורכם כמה תובנות מניסיון של חברות שמתנהלות מאז ומתמיד על בסיס תרבות עבודה מרחוק. (חברות כגון Automattic מפתחת פלטפורמת WordPress עם עובדים מרוחקים בארה"ב, קנדה, בריטניה, אירלנד, יפן, אוסטרליה, בולגריה ועוד; Mozilla המפתחת של דפדפן FireFox עם 13 משרדים ברחבי העולם ועובדים ב-30 מדינות, וחברות נוספות עם עובדים מרחוק).
1. הבינו את התרבות הארגונית שלכם ומנפו את החוזקות שלכם
אל תסתכלו על התרבות הארגונית שלכם כמובנת מאליה, ואל תניחו שהיא מעורפלת מכדי שתוכלו להתמודד איתה. אל תציבו לעצמכם יעדים בלתי ריאליים של תרבות 'כמו בגוגל'. נצלו עכשיו את ההזדמנות להבין את התרבות הארגונית שלכם: איפה החוזקות שלכם ואיפה החולשות; מה המוטיבציה של האנשים שלכם; באילו חסמים הם נתקלים – אלה רק כמה מהשאלות שצריך לתת עליהן את הדעת.
2. הקשיבו לאנשים שלכם
זה אולי נראה מובן מאליו, אבל האם אתם באמת מקשיבים לעובדים שלכם באופן פעיל ואובייקטיבי? לא רק באמצעות סקרים, אלא בשיחות אובייקטיביות של 1:1. שימו לב, במקום לחפש את התשובה שאתם רוצים לשמוע, אתם צריכים להבין איך העובדים שלכם מרגישים באמת.
3. התאימו את סט ערכי החברה
סט הערכים של חברה מגדיר את הגישה שלה לעבודה, מנחה על בסיס אילו עקרונות מתנהלת האינטראקציה בין העובדים, עם הלקוחות וכד'. בחנו האם סט הערכים שלכם מתאים לשינויים שאנו חווים כעת והאם הוא רלוונטי לאתגרים ויכול להסיר חסמים של התנהלות ארגונית. אם לא, התאימו את סט הערכים שלכם וגבשו אותו ביחד עם העובדים שלכם. רק כך תוכלו לרתום אותם לתהליך.
רוצים השראה לסט ערכים? – ראו את הערכים של חברות כגון אדידס, אמריקן אקספרס, קוקה קולה ועוד, אבל זכרו שאתם לא אדידס או אמריקן אקספרס וסט הערכים שלכם צריך להתאים לכם.
4. תקשרו את התרבות הארגונית שלכם
זה לא מספיק שיהיה לכם סט ערכים. חשוב מאוד, על אחת כמה וכמה עם צוות מרוחק או מבוזר, להבהיר כיצד התרבות הארגונית שלכם תשתנה ומה אתם מקווים לראות. הוציאו מסמך מעורר השראה, ברור ומנוסח היטב.
כאשר הצוות שלכם עובד מרחוק, עם מינימום זמן פנים-אל-פנים, חברי צוות חדשים יתקשו יותר להשתלב בתרבות הארגונית שלכם, ומכאן החשיבות של המסמך שתוציאו. הוא אמור לבטא באופן ברור את תרבות החברה לכל מי שהוא חלק מארגון שלכם, חדש וותיק, כבר מהיום הראשון. אתם צריכים להיות ברורים לגבי הציפיות, כיצד נמדדים הביצועים, כיצד אתם מעריכים עובדים וכד'. שום פרט אינו שולי מכדי שלא ייכלל. ובמיוחד כאשר האנשים שלכם מרוחקים, עליכם לבדוק האם התרבות הארגונית שניסחתם עובדת או זקוקה לבחינה מחודשת.
5. רתמו את 'השגרירים' שלכם
לסוגים שונים של תרבות ארגונית יש 'משפיענים' שונים. אלה הם 'מובילי דעה' אליהם מסתכלים בתקופות של שינוי וחוסר וודאות, או בכדי לקבל השראה. הם משמשים דוגמה אישית ליישום התרבות הארגונית ורק אם הם יפעלו על-פיה, היא תחלחל גם כלפי מטה. כרגע האנשים האלה עשויים להיות פחות גלויים מבעבר. אתם צריכים לזהות אותם, לרתום אותם למטרה ולהציב אותם בחזית.
אם אתם עובדים בארגון בעל מבנה מחלקתי, כדאי שראשי המחלקות שלכם יהיו השגרירים. אם אתם למשל סטארט-אפ דינמי כדאי שהמנכ"ל יהיה השגריר.
6. פרסמו את התרבות הארגונית שלכם גם מחוץ לארגון
חברות רבות מפרסמות את התרבות הארגונית שלהם באתר שלהן, כחלק ממיתוג המעסיק שלהם. זו דרך מצוינת להציג את עצמכם בפני מועמדים פוטנציאלים ובמקביל לקבל פניות ממי שרואים עצמם כמועמדים מתאימים לפעול בתרבות ארגונית כזו.
7. היו ברורים לגבי מדיניות החברה
עבודה "גמישה" או "מרוחקת" יכולה להיות דברים שונים לאנשים שונים – האם מצופה מהעובדים להיות online בזמן מסוים בכל יום? האם הם יצטרכו להגיע למקום העבודה בחלק מהשבוע? – הגדירו את הציפיות הספציפיות במסגרת מדיניות החברה, כך שיהיו ברורות לכולם.
8. קבעו כללים לשיתוף פעולה
בצוות מרוחק אנשים נוטים להרגיש שהם צריכים להיענות לבקשות באופן מידי, להראות שהם נשארים מחוברים ומעורבים באופן פעיל. עם זאת, חשוב שלכולם יהיה זמן לעבודה משמעותית הדורשת תשומת לב ללא הפרעה. חשוב ליצור גבולות בתוך צוותים מרוחקים. תוכלו להסכים יחד כיצד לעשות זאת: חסימות זמן ביומן, הגדרות יום ללא פגישות וכד'.
9. אפקט 'פינת הקפה'
אם בעבר פינת הקפה היתה מקום המפגש הפיזי של האנשים שלכם, בו שוחחו והחליפו דעות, זה הזמן לחשוב על 'פינת קפה וירטואלית'. זה יכול להיעשות באמצעות פלטפורמות צ'טים למיניהן.
כדאי שתגדירו כמה כללי קרקע הגיוניים לגבי תוכן, כמו שמירה על שפה נקיה והומור, כך שאיש לא ייעלב, ובאותה מידה עודדו פטפוטים על כל נושא גם אם אינו קשור לעבודה, אפילו המלצות צפייה בנטפליקס.
10. נהלו תקשורת רציפה
תקשורת אפקטיבית וקבועה עם אנשי הצוות שלכם מבהירה את סדרי העדיפויות והמשימות, ומבטיחה לאנשים מה מצופה מהם. שיחות וידאו פנים-אל-פנים, מוכחות כפופולריות מאוד בקרב צוותי עבודה מרוחקים, מכיוון שזו דרך נהדרת לעודד צוותים ולעדכן אותם לגבי פרויקטים ולגבי מה שעושים עמיתיהם לעבודה.
במקביל, על המנהלים גם ליזום מפגשי 1:1 קבועים עם חברי הצוות שלהם, בכדי לזהות אתגרים וחסמים, לספק משוב ולשמור על רמת הביצועים.
יש לכם טיפים נוספים? – שתפו אותנו
בקבוצת הלינקדאין שלנו יש כבר 1,500 חברים!
הצטרפו גם אתם לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה.