שילוב של התנדבות ותרומה לקהילה כחלק אינטגראלי מהתרבות הארגונית, מסייע ליצירת חיבור רגשי, הרגשת שייכות והערכה מצד העובדים.
שילוב כזה גם יוצר זהות ברורה וייחודית של המעסיק אל מול עובדיו ומול מועמדים לעבודה, ומסייע לארגון לגבש ולשמר עובדים ולגייס לשורותיו מועמדים איכותיים. איל תמיר– סמנכ"ל פעילות ישראל בסינריון מערכות, המתמחה במתן פתרונות תוכנה לניהול ההון האנושי בארגון, מסביר כיצד שני הצדדים יצאו נשכרים מפעילות כזאת:
דווקא בתקופה כזו
כאשר הכלכלה הישראלית והעולמית מראה סימני אי יציבות והמעורבות הממשלתית בנושא הרווחה מצטמצמת, זוהי שעת כושר מצוינת לבעלי עסקים ולתאגידים להרים את הכפפה ולקחת על עצמם "אחריות חברתית". בשנים האחרונות ניתן להבחין במגמה של ירידה בהיקף התרומות הכספיות מצד בעלי עסקים, אך במקביל נרשמת עליה בפעילות לא פחות חשובה של מעורבות עסקים למען הקהילה, באמצעות התנדבות עובדי החברה.
התנדבות עובדים יכולה להתברר כפרויקט בעל השפעה גדולה מאוד עבור בית העסק, העובדים והקהילה כאחד. הפעילות הראשונית הניכרת לעין בפרויקט התנדבות עובדים, היא התרומה החברתית של הארגון לקהילה ושיתוף הפעולה ביניהם שנוצר כתוצאה מכך. אך בהסתכלות לטווח הארוך ניתן להיווכח שהתרומה המשמעותית כתוצאה מהפרויקט היא דווקא לארגון.
מנתוני מחקר של Harvard Business Review, שנתוניו פורסמו באתר של "המועצה הלאומית להתנדבות בישראל", ומנתונים שפורסמו בארגון "מעלה" בשנת 2013, עלה כי לפרויקטים התנדבותיים יש השפעה חיובית רבה מאוד הן על עובדי הארגון והן על הקהילה.
הנתונים מצביעים על כך שכאשר ניתנת ההזדמנות לעובדים להתנדב ולתרום מכישוריהם ומזמנם למען הקהילה במסגרת העבודה, נוצרת נאמנות ומעורבות גבוהות יותר מצדם כלפי הארגון. גם האווירה שנוצרת בחברה היא נעימה יותר, מפני שהתרומה לקהילה מאפשרת אי-פורמליות בין המנהלים לעובדים, ותורמת לגיבוש חברתי בין כל הדרגים בבית העסק. מעבר לתחושות החיוביות שנוצרות בקרב העובדים, ניכרת גם עלייה באיכות המקצועיות שלהם, באמצעות פיתוח מיומנויות מקצועיות בפרויקטים ההתנדבותיים.
חיבור לקהילה
באשר לקהילה, נוצר קשר הדוק וחיובי יותר בין הקהילה לבין הארגון, ובכך נרקם יחס אוהד וכן הזדהות מצד הקהילה כלפי העסק. באופן עקיף ניתן לומר כי הקהילה למעשה חשה מחויבות כלפי מי שעוזר לה, ולכן ניתן לראות שגשוג עסקי מבחינת יצירת תדמית חיובית, הגדלת מספר הלקוחות ושימור הלקוחות הקיימים.
במערכת כזו, ניתן לראות כי כל הצדדים (הארגון, העובדים והקהילה) יוצאים נשכרים מקיומו של פרויקט מסוג זה. עם זאת, חשוב לשים לב למספר הסתייגויות על מנת שהפרויקט יהיה מהותי ואפקטיבי עבור כל הגורמים המעורבים.מבחינת הארגון, חשוב שההתנדבות לא תהיה לטורח, ושיהיה איזון בין עלות מול תועלת.בהיבט הקהילתי, רצוי שתהיה התאמה בין הפרויקטים ההתנדבותיים לבין תחום עיסוקו ומקצועיותו של בית העסק, כמו גם שהם יענו על צרכי הקהילה ויהיו בעלי השפעה.מצד העובדים, חשוב ליצור אצלם נכונות לתרום, ולא להכריח אותם לקחת חלק בפרויקט שאינם מעוניינים בו.
שילוב של התנדבות ותרומה לקהילה כחלק אינטגראלי מהתרבות הארגונית, מסייע ליצירת חיבור רגשי, וכן לתחושת השייכות וההערכה של העובדים לפועלו של הארגון. הוא יוצר זהות ברורה וייחודית של המעסיק אל מול עובדיו, כמו גם מול מועמדים לעבודה, ומסייע לארגון לגבש ולשמר עובדים ולגייס לשורותיו מועמדים איכותיים. זו הזדמנות של בעלי העסקים וארגונים שלא להסתכל רק על שורת הרווח, אלא לחולל שינוי חברתי באמצעות פיתוח וקידום פרויקטים התנדבותיים, ובכך לקדם את העסק שלהם ולחזק את תדמיתו מול עובדיו ואפילו מול לקוחותיו, בד בבד עם יצירת שינוי בפן הכלכלי והחברתי במדינה.
כתבה זו פורסמה לראשונה באינסיידר, אתם מוזמנים להגיב ולשתף בתובנות משלכם גם בקבוצת הלינקדאין שלנו!