התפטרות שקטה, עבודה לפי הכללים, ועכשיו הטרנד החדש שכובש את ה- הטיקטוק: 'act your wage'…
מבולבלים? – אז בואו נעשה קצת סדר…
מהי "התפטרות שקטה"? – התופעה מיוחסת בעיקר לבני דור ה- Z, משום שהם אלה שהעלו אותה לטיקטוק ונתנו לה שם חדש והגדרה: "התפטרות שקטה היא כשאתה הולך לעבודה אבל אתה לא משקיע בה שום מאמץ נוסף, אתה לא עושה מעל ומעבר ולא לוקח על עצמך משימות נוספות".
מהי "עבודה לפי הכללים"? – Work-to-rule – מצב שבו עובדים לא עושים יותר מהמינימום הנדרש על פי כללי החוזה או העבודה שלהם. הדבר עלול לגרום להאטה או ירידה בתפוקות. גם זו צורה של מחאה נגד שכר נמוך ותנאי עבודה גרועים.
ועכשיו לבאזז החדש – act your wage – זוהי מגמה, ששוב מונעת בעיקר על ידי TikTok, ומעודדת עובדים לתת תפוקות בהתאם לשכרם. במקום לשאוף לעבוד כדי להרשים או ללכת מעבר לציפיות, השכר של העובד קובע את הגבול למינימום העבודה המאפשר לעובד לשמור על משרתו.
זה עניין של הצבת גבולות. התפישה היא שאם החברה והמנהלים לא מצליחים להציע תגמול ראוי, אין סיבה שתתאמץ יותר מדי בעבודה ותיתן לזה להשפיע על עצמך ועל איכות החיים שלך.
אבל העניין הוא שברוב התרחישים האלה, העובדים האלה הם עדיין עובדים מוכשרים. הם משרתים את הלקוחות שלהם, מקיימים את הכללים ועושים מה שנדרש מהם. אלא שהם לא מקבלים את הרעיון ש"אם אעשה את כל הדברים האלה עכשיו, אולי אקבל על זה תשלום מאוחר יותר. – לא, תן לי את מה שמגיע לי עכשיו'".
בסופו של דבר, "התפטרות שקטה", "עבודה לפי הכללים" ו- 'act your wage' הם מעין אריזה מחדש של זכויות העובדים – כל התופעות האלה מתארות את השינוי ביחס למקום העבודה. במילים אחרות, העובדים משרטטים את גבולות "הנורמלי החדש" בעבודה. ובפועל, לא מדובר בתופעות חדשות שמאפיינות רק את דור ה- Z, כפי שהסברנו בפוסט שלנו על ההתפטרות השקטה.
דרישות מוגזמות מצד מעסיקים
לא מזמן, כאשר סין חתרה להתגבר על הכלכלה של אמריקה, חגגו הטיטאנים הטכנולוגיים במדינה. המיליארדר ג'ק מא, מייסד עליבאבא, קרא למוסר עבודה בלתי נלאה, בשם עובדיו, כדי להאפיל על האמריקנים. תרבות העבודה שלו ידועה בשם "996". מא רצה שכולם יעבדו 9 בבוקר עד 9 בערב, 6 ימים בשבוע.
הדור הצעיר של העובדים הסינים החל להתנגד לדרישות של מא. עובדי דור ה- Z סירבו לעבוד שעות נוספות, סיפקו עבודה באיכות בינונית, הלכו לשירותים לעתים קרובות ושהו שם זמן רב, שיחקו בטלפונים הניידים שלהם או קראו רומנים בעבודה.
אז אולי בכלכלה המערבית, מעסיקים אינם יכולים להציב דרישות מוגזמות כאלה, אבל אין ספק שהציפייה מהעובדים לעשות מעל ומעבר, היא חלק מהתרבות הארגונית של רוב החברות.
תופעת ה- 'act your wage' מסכנות את הקריירה של העובדים ופוגעת בארגון
אתה כעובד, אולי תרגיש טוב באופן זמני כשאתה אומר "לא" לבוס ומביע את האוטונומיה שלך בהחלטה שלא לעבוד שעות ארוכות, ללא כל הערכה או תגמול נוסף. אבל לאחר זמן מה, הגישה הזו יכולה להתבסס. זו מנטליות של "אנחנו נגדם". עובדים כאלה יבלו יותר זמן בחילוץ עצמם מהעבודה מאשר בעבודה בפועל.
האנשים האלה לא רוצים שיפטרו אותם; עם זאת, הם אינם מחוברים לארגון (engaged) ואינם רואים פוטנציאל ארוך טווח לצמיחה, כך שאין להם מוטיבציה להשקיע מאמץ רב. זו פעולת איזון עדינה של פשוט לעבוד מספיק כדי לא להיתקע. חלקם גם בוחרים לאזן בין פעילויות משפחתיות, תחביבים, קניות אוכל ועניינים אחרים שאינם קשורים לעבודה במהלך היום.
לפי סקר של גאלופ, רק 33% מהעובדים האמריקאים מחוברים לעבודתם. יותר מ-50% דיווחו בעצמם שהם "רק מופיעים" ו-17% מתארים את עצמם כ"מנותקים באופן פעיל". לעובדים הללו אין קשר הדוק ואמיתי לעבודתם. סביר להניח שהם גם ידברו רעות על המנהלים שלהם מאחורי הגב, ירכלו, יפיצו שמועות ויתייחסו ללקוחות בחוסר נימוס. גישה רעילה זו עלולה להדביק אחרים ולהפוך למזיקה לארגון.
מה המעסיקים צריכים לעשות?
מעסיקים צריכים להיות מודאגים – אבל לא מאנשים שיעשו בדיוק מה שהם מבקשים מאנשים לעשות.
בפועל, יש סוגים שונים של עובדים – יש כאלה שפשוט רוצים לעשות את העבודה שלהם ולא מעוניינים לדחוף את עצמם במעלה סולם הקריירה. יש מקום גם עבורם – הגדירו בבירור את דרישות התפקיד ושלמו להם עבור העבודה שלהם. אחרים רוצים להצטיין ולצמוח; מעסיקים צריכים לרתום את האנרגיות והמאמץ שלהם, להביע את הערכתם ולשלם להם על ביצוע עבודתם, עם יותר הזדמנויות לקידום, העלאות שכר גבוהות יותר ובונוסים.
ארגונים צריכים לשאוף ליצור סביבה שתיתן מקום הן לעובדים שרוצים לגדול ולהצטיין, והן לאלו שרק רוצים לעשות את העבודה הנוכחית שלהם.
האחריות של המעסיק היא ליצור סביבת עבודה שמגדירה בבירור ציפיות, משלמת בהתאם, ומתקשרת את התנאים הדרושים לצמיחה וקידום, וכמובן שגם עוקבת אחריהם.
מעסיקים שמבהירים ציפיות, נותנים משוב משמעותי ומציעים קידום, העלאות ובונוסים הקשורים למטרות וליעדים, יוצרים סביבת עבודה שבה גם לאנשים שרוצים לתת עדיפות לאיזון בין עבודה לחיים, וגם לאלה שרוצים להתמקד בקריירה של צמיחה ושגשוג.
כל הבאזז סביב "התפטרות שקטה", "עבודה לפי הכללים", או 'act your wage', מעורר שיח מעניין, ומאתגר בקרב מנהלי משאבי אנוש, מקבלי החלטות ומנהלים. כדאי להשתמש בו כדרך לסיעור מוחות בכדי לדון כיצד תוכלו ליצור מערכות טובות יותר, שקיפות ותקשורת סביב ביצועי העבודה, תגמולים והזדמנויות לפיתוח הקריירה של האנשים שלכם.
הכירו את החבילות המשולבות שלנו: פתרונות משולבים לניהול שכר ונוכחות, לחשבי שכר בארגונים
ושירותי חשבות שכר ומערכות משולבות לניהול שכר, משאבי אנוש ונוכחות, לחברות עם 50 עובדים ומעלה.
בקבוצת הלינקדאין שלנו יש כבר למעלה מ 2,100 חברים!
הצטרפו גם אתם לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה.