אלה העובדים שהסכימו שהמעסיק ישתיל להם שבב בכף היד

דקות 5 | 4 בספטמבר 2017
"מסיבת השבבים" של עובדי 32M

שתף:

דקירת מזרק קטנה בין באגודל לאצבע, בלחיצה קטנה מחדירים מיקרוצ'יפ לכף היד של העובד… והנה, עוד "סייבורג" (אדם-מכונה) נוצר…
מה שבעיניי רבים נחשב למציאות אנושית של קונספירציה וניצול האנשים, הוא כמעט שיגרה בחממת הסטארטאפים השבדית Epicenter.
החממה מציעה לעובדים להשתיל בכף היד מיקרו צ'יפ שיאפשר להם לפתוח דלתות, להתחבר למחשב שלהם, להפעיל מדפסות ומכונות קפה, לקנות חטיפים ממכונות, לשלם בכל מקום שיש בו טכנולוגיה מתאימה, לאחסן מידע רפואי ועוד… ובהינף יד יש לנו תחליף לכרטיס האשראי, למפתחות, אנחנו לא צריכים לזכור סיסמאות הפעלה ועוד.
העובדים של Epicenter אינם היחידים. לפני כחודש פרסם ה- New York Times כי לראשונה בארה"ב, גם בחברת הטכנולוגיה האמריקאית (Three Square Market (32M משתמשים בטכנולוגיה.
הם ערכו "מסיבת קיץ" עם טוויסט… והזמינו את העובדים שלהם, שהיו מוכנים לך מרצונם החופשי, להשתיל את הצ'יפ.
Three Square Market, אשר מספקת מכונות לממכר מזון במקומות עבודה, כבר מזמן מאפשרת תשלום במכונות שלה באמצעות הסמארטפון. מבחינת החברה השבבים הם רק השלב הבא באבולוציה של תשלומים, ומסיבה זו עודדה את עובדיה להיות מחלוצי התהליך.
השבב שהוחדר לכף היד של עובדי 32M
למעשה, לא מדובר בטכנולוגיה חדשה. זו טכנולוגיה דומה לשבבים שמושתלים לחיות מחמד במקום קולר, חברות משתמשות בה בכדי לנהל מעקב משלוחים ועוד. אבל בניגוד לשבבים שמושתלים לחיות המחמד, שבבי ה- RFID radio-frequency identification, מופעלים בקרבת קוראי RF בטווח של מטרים ספורים בדרך כלל. ובניגוד למקובל לחשוב, היצרנים טוענים שהם לא מאפשרים מעקב אחר כל צעד שאנחנו עושים ולא יעזרו למצוא אותנו אם נלך לאיבוד, אלא אם נהייה בקרבת קורא RF. ואם יש חשש מפריצה ומגניבת מידע, אז כנראה שגם יותר קשה לחדור אליהם מאשר לסמארטפונים שיש לכולנו.

אתיקה וסכנות

למרות כל ניסיונות ההרגעה, מומחים מזהירים מפני האקרים שיכולים לפרוץ לשבבים ולהגיע למידע.
כבר כאשר בחממת הסטארטאפים השבדית Epicenter התחילו להשתמש בשבבים, בן ליברטון, מיקרוביולוג ממכון קרולינסקה בשטוקהולם הזהיר שהדילמות המוסריות רק יחריפו, ככל שהטכנולוגיה תתפתח. לדבריו "המידע שניתן להשיג משבב המושתל בגופנו, הוא שונה מהמידע שניתן להשיג מהטלפון החכם שלנו. עקרונית, ניתן לחדור למידע אודות בריאותנו, היכן אנו נמצאים, מתי וכמה זמן אנחנו עובדים, כמה זמן אנחנו בשירותים…". הסכנה כמובן טמונה במה שיעשה במידע הזה.
החשש מחדירה לפרטיות ואפילו נושאים פוליטיים כגון חירות הפרט, הוביל מספר מדינות בארה"ב, כולל ויסקונסין, מקום מושבה של Three Square Market, לחוקק חוק על-פיו אין לשתול שבבים בבני אדם, אלא בהסכמתם.
החששות התחילו כבר לפני כעשור כשהצעת החוק בנושא עלתה בויסקונסין לראשונה. דעת קהל שלילית גם הביאה לכך שחברת PositiveID היתה צריכה להפסיק ב- 2010 את פרויקט ה- VeriMed שלה לתיעוד מידע רפואי בשבב.
החשש לא מוגבל לנושא הפרת פרטיות, אלא גם להשפעה הבריאותית של השתלת שבב המשדר גלי רדיו, על גופנו. למרות שיש מעט מאוד מידע על ההשפעה הבריאותית, ארגון הבריאות העולמי סיווג את הטכנולוגיה של Radiofrequency Electromagnetic Fields כעלולה לסרטן.
הנושא ממשיך לעורר מחלוקת ומעלה שאלות אתיות רבות:
נכון שיש היום קוצבי לב וטכנולוגיות שונות שמושתלות בגופנו במידת הצורך, אבל האם הייתם מסכימים שבגופכם יושתל שבב אקטיבי, עם יכולות מחשוב ואיסוף נתונים? האם נהפוך ל"מרושתים" עם האנשים שבקרבתנו? האם נהפוך לחלק ממאגר מידע כולל? האם זה השלב הראשון בדרך לאדם-מכונה?
מה דעתכם: האם נראה בקרוב גם חברות ותאגידים מישראל שיציעו לעובדים שלהם לשתול בגופם שבבים? האם אתם הייתם מסכימים? – שתפו אותנו
הצטרפו לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה – בקבוצת הלינקדאין שלנו!

Image: 32M

שתף: