כמדי שנה, בינואר התקיימה הוועידה השנתית של הפורום לכלכלה עולמית בדאבוס. אחד הנושאים שעלו בוועידה היה דפוסי העבודה המשתנים במהלך השנים האחרונות.
אלו היו שנים של מגפה עולמית שמייד אחריה הגיעו מיתון כלכלי והאינפלציה הגואה. כל אלה יצרו סביבת עבודה לא ודאית והפכפכה וגרמו לעובדים להתמודד עם שורה של אתגרים בלתי צפויים. רבים מהיסודות של מקום העבודה נכתבו מחדש, אך העובדים הראו חוסן עצום מול האתגרים הללו.
Randstad חברה לשירותי HR, עוקבת מזה 20 שנה אחר שוק העבודה, באמצעות סקרים שנעשים בקרב כ-30,000 עובדים ביותר מ-30 שווקים ברחבי אירופה, אסיה פסיפיק ואמריקה: מה העובדים רוצים מהמעסיקים שלהם, ועד כמה הם מוכנים לבקש זאת.
ממצאי הסקר לשנת 2022 מראים שעובדים רוצים את "כל החבילה" מהמעסיקים שלהם – תעסוקה בטוחה, גמישה, ויציבה מבחינה כלכלית, במקום שהם מרגישים שייכים. על המעסיקים לעמוד בציפיות הללו אם הם רוצים למשוך ולשמר את הכישרונות הטובים ביותר בתקופה של מחסור מתמשך בטאלנטים.
גמישות ויציבות
בשנת 2022, חל שינוי משמעותי לעבר ערכים – המגיפה גרמה לרבים להרהר מחדש על מה שהם רוצים מעבודתם. טאלנטים מחפשים ארגונים ששיקפו את סדר העדיפויות שלהם ויציעו איזון טוב יותר בין עבודה לחיים. הרבה מזה מונע על ידי דור ה- Y ודור ה- Z שמחפשים סיפוק רב יותר מהעבודה, מעבר לשכר טוב.
האיזון בין עבודה לחיים הפך להיות חלק מרכזי בדרישות של העובדים ממקום העבודה. אלא שלעיתים מודל העבודה ההיברידי אינו מתאים לכל אחד. כיום, למנהלים יש אפשרות במערכת הנוכחות, להבדיל בין שעות עבודה מהבית לשעות העבודה במשרד, ובמקביל להתרשם מהפרודוקטיביות של העובדים בהתאם לדיווחי המשימות שלהם. כך ניתן לבחון טוב יותר למי המודל ההיברידי מתאים יותר, ולמי פחות.
בשנת 2023, הטלטלה הפיננסית הוסיפה מימד חדש לסדרי העדיפויות והציפיות בעבודה. אין ירידה ברצון של העובדים למעסיקים גמישים ומונעי ערכים, אבל הם גם מחפשים יציבות וביטחון.
על רקע אי הוודאות הכלכלית, יותר משליש מהעובדים מודאגים שיאבדו את מקום עבודתם, בעוד שכמעט שני שלישים אמרו שהם לא ייקחו עבודה שלא תספק להם ביטחון. שני הנתונים הללו עלו ביחס לשנה הקודמת. עם זאת, העובדים עדיין דבקים בערכים שלהם – שתי חמישיות מהאנשים לא היו לוקחים עבודה אם היא לא תואמת את סדר העדיפויות החברתי והסביבתי שלהם.
נתונים דומים עולים גם מסקר של דלוייט שפרסמנו בפוסט שלנו "דור Y ו- Z – מה חשוב להם וכיצד משמרים אותם".
עם זאת, התמיכה מצד המעסיק הופכת למבדל חדש בתחרות על הטאלנט: אנשים יותר ויותר מצפים מהמעסיקים שלהם לעזור להם לעבור את משבר יוקר המחיה, בין אם זה באמצעות העלאת שכר, סובסידיות או בונוסים. ומעסיקים רבים אכן עושים זאת – קצת פחות ממחצית מהנסקרים אמרו שהחברה שלהם עוזרת להם להתמודד עם עלויות המחיה המוגדלות.
עובדים יותר, לאורך זמן
ולמרות ניסיונות הסיוע מצד מעסיקים, העובדים ממשיכים להרגיש את השלכות המשבר – כמעט רבע מהמשיבים לסקר לקחו על עצמם, או שהם מחפשים עבודה נוספת כדי להתמודד עם העלייה ביוקר המחיה. יותר מחמישית בוחנים תוספת שעות עבודה כדי לכסות את המחסור הכספי שלהם.
יתרה מזו, התחזית הכלכלית העולמית פירושה גם שעובדים מבוגרים רבים מחשבים מחדש את תוכניות הפרישה שלהם. מגמה זו לכיוון 'אי פרישה' היא אחת התנודות הבולטות בסנטימנט שעלו בסקר:
בשנה הקודמת 61% חשבו שיפרשו לפני גיל 65, בעוד שכעת רק מחצית חושבים כך. 7 מתוך 10 עובדים אומרים שמצבם הפיננסי מונע מהם לפרוש במועד שהיו רוצים. עבור אחרים, זה אומר שהם כלל לא יכולים לפרוש.
יש לכך השלכות ברורות על מקום העבודה של העתיד, כאשר מעסיקים רבים כבר מתמודדים עם כוח עבודה מזדקן. יתכן שזה גם מעיד על היפוך מגמת המחסור בטאלנטים, שנבעה בחלקה מפרישה מוקדמת כתוצאה ממשבר הקורונה.
בניית מקום העבודה של העתיד
מהשינויים הדמוגרפיים ועד לדיגיטציה, כולנו מודעים לכך שמקום העבודה ודפוסי העבודה משתנים. התחרות על הטאלנטים בינתיים נותרה עזה, ופערי המיומנויות הדיגיטליות הנדרשות כיום במקום העבודה של העתיד נותרו בעינם.
הדינמיקה של עובד-מעביד בהחלט השתנתה במהלך השנים. העובדים מצפים מהמעסיקים שלהם לעבוד בסטנדרטים גבוהים יותר ולתת יותר בתמורה לשעות שהם השקיעו.
בשנים האחרונות, יותר ויותר שעובדים מוכנים לעזוב את עבודתם בגלל נושאים כמו איזון בין עבודה לחיים, ערכים ותחושת שייכות. יותר ממחצית מהאנשים במחקר היו מתפטרים אילו הרגישו שהם לא שייכים או שיש להם תחושה של מטרה.
האתגרים הכלכליים העומדים בפנינו גרמו לנטייה חדשה בכמה מהמגמות הללו. "ההתפטרות הגדולה" שלאחר משבר הקורונה אכן דועכת, אבל חברות חייבות לעמוד בציפיות העובדים, אם הן רוצות לבנות תרבות ארגונית של מעורבות, נאמנות וסיפוק בעבודה.
לכל חברה צריכה להיות השאיפה האולטימטיבית ליצור מקום עבודה שמח, מגוון, מכיל ומעורר השראה, שבו אנשים מרגישים שייכים. משמעות הדבר היא להקשיב לדעותיהם של העובדים ולכבד את ערכיהם.
יש לעשות זאת לצד מתן תעסוקה בטוחה, גמישה ויציבה כלכלית לעובדים. עסקים שתומכים בעובדיהם בתנאים הכלכליים הקשים יותר, יקצרו את הפירות בשימור עובדים גם בחלוף תקופות המשבר.
זה לא רק יעזור למנוע מחסור בטאלנטים עתידיים, אלא גם ייצור עובדים פרודוקטיביים יותר – וזאת לטובת כולם.
Photo credit: World Economic Forum
בקבוצת הלינקדאין שלנו יש כבר למעלה מ 2,100 חברים!
הצטרפו גם אתם לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה.