הרובוטים באים! האם יחליפו את מחלקת משאבי האנוש?

דקות 5 | 19 בדצמבר 2016

שתף:

אוטומציה של תהליכים ובינה מלאכותית הם נושאים חמים כיום. לא רק שמנהלים מצביעים על העלאת אוטומציה כנושא השני בחשיבותו באסטרטגיית הארגון, גם הנשיא אובמה התייחס לטכנולוגיה החכמה, כנושא מרכזי שממשיכו יצטרך לעסוק בו. לטכנולוגיות החכמות החדשות יש השפעה רחבה, אבל מעניין לבדוק כיצד ישפיעו על ניהול המשאב האנושי בארגון.
תארו לעצמכם תרחיש שבו מחלקת משאבי אנוש מסוגלת לנהל תהליך שלם באופן אוטומטי ומשולב. לדוגמה, במקום שמחלקת משאבי אנוש תוביל תהליכים של ניהול מסלול קריירה לעובד, ניתן יהיה להפוך את התהליך לדיגיטאלי מתחילתו ועד סופו. באופן כזה, העובד יוכל לחפש משרות פנים ארגוניות פנויות, לקבל המלצות לתפקידים להם הוא עשוי להתאים, לבצע ראיונות, להגיש מועמדות ולקבלה, לבדוק שינויים ברמת התגמול, ולעבור תהליכי קליטה בתפקיד החדש.
דמיינו מצב בו הטכנולוגיה תיתן לכם מענה לשאלות כגון: "אילו כישורים הכי חשובים לארגון בשנים הקרובות, בהתחשב בשינויים כלכליים צפויים ובתוכניות הצמיחה הידועות של המתחרים שלנו?" או "היכן כדאי להקים בעוד 5 שנים, יחידת פיתוח, על סמך הרשמה לאוניברסיטאות, יוקר מחייה ותשתיות זמינות?"
נשמע דמיוני? כנראה שלא! רובוטיקה וטכנולוגיה קוגניטיבית – בינה מלאכותית ולמידת מכונה (machine learning), מתפתחים בקצב מדהים, וגם אנשי משאבי אנוש צריכים להיות מודעים לנושא.

הרובוטים כבר כאן

לא מדובר במכונות מוחשיות שעל פי כל מיני תסריטים הוליוודיים ישתלטו על העולם או ילחמו במין האנושי. מדובר בתוכנות עם מידה של אינטליגנציה מלאכותית, המדמות התנהגות אנושית ברשת. הן מותקנות במחשב או בענן ויכולות לבצע באופן אוטומטי פעולות מורכבות כגון תיקוף ומניפולציה של נתונים. הן עובדות ברמה של ממשק משתמש ו"מחקות" את האופן בו אנחנו פועלים, על מנת לחבר בין טכנולוגיות שונות לחלוטין, ולבצע תהליכים חוזרים, מבוססי-כללים.
מספר צוותי משאבי אנוש כבר עושים שימוש בטכנולוגיה הזו על מנת

  • להשוות ולאמת נתונים פנימיים מול מידע חיצוני
  • לחולל ולהפיץ דוחות
  • להחליף תהליכים ידניים ומשימות המבוססות על גיליונות אלקטרוניים

הטכנולוגיות המאפשרות את זה, כבר כאן. צורות מתקדמות יותר של טכנולוגיה קוגניטיבית, כגון למידת מכונה ועיבוד שפה טבעית (עיבוד ומניפולציה של השפה הטבעית, ע"מ לגרום למחשבים "להבין" דברים ושנכתבים או נאמרים בשפות אנושיות), תופסות תאוצה ויאפשרו גם פעולות מורכבות ומתוחכמות יותר.

איך הרובוטים ישפיעו על ניהול המשאב האנושי בארגון

לאור האתגרים המורכבים שעומדים בפני מחלקות משאבי האנוש, לטכנולוגיה הקוגניטיבית יש פוטנציאל גבוה:
הלחץ הקבוע לעשות יותר בפחות משאבים
תקציב נמוך יותר וציפיות גבוהות יותר, הם חלק מהמציאות היומיומית של מחלקת משאבי אנוש. רובוטיקה וטכנולוגיה קוגניטיבית מציעות יכולות אפקטיביות במונחי עלות-תועלת והחזר על השקעה (ROI), מבלי להתפשר על היקף או טיב השירות שמחלקות ה- HR נדרשות לתת. הן מאפשרות אוטומציה של תהליכים ומצמצמות את המשאבים הנדרשים על מנת לטפל במטלות אדמיניסטרטיביות החוזרות על עצמן.
פתרונות מהירים
מחלקת משאבי אנוש נדרשת לבצע שיפורים תפעוליים, אולם במקרים רבים ללא הכסף והזמן הנדרשים לביצוע שינוי משמעותי. יישום של רובוטיקה וטכנולוגיה קוגניטיבית אורך מספר שבועות ומאפשר ליחידות HR להעלות תפוקות באופן מהיר ומשמעותי. ניתן ליישם אותם באופן מדורג ולהרחיב את היישום ככל שנדרש, עד למצב בו המחלקה מסוגלת לתת שירותים גלובליים 24/7, ובמגוון שפות. בארגונים בהם הסביבה המחשובית אינה משולבת ואינטגרטיבית, ניתן לשלב מידע ממערכות שונות, ללא צורך באינטגרציה או תהליכים ידניים.
מכונות עושות זאת טוב יותר
אמינות היא תכונת מפתח ב- HR וכל טעות הכי קטנה עלולה לערער אותה. בכל הנוגע לדיוק ולמהירות, הטכנולוגיה עולה על האדם. לא רק בעיבוד של נתונים, אלא גם בפעולות מורכבות יותר כגון דיווחי רגולציה וניהול חוזים. כך ניתן לצמצם טעויות ולהגביר יעילות, תוך שיפור ביצועי ה- HR והעלאת שביעות רצון של העובדים והארגון כולו.
חלוקת משאבים טובה יותר
רובוטיקה וטכנולוגיה קוגניטיבית מאפשרות למחלקת משאבי אנוש להתמקד בשירותים בעלי ערך גבוה, שלעיתים נזנחים בגלל ענייני היומיום. לדוגמה, אוטומציה, לפחות חלקית, של תהליכי התמרוץ והתגמול, יכולה לשחרר משאבים של מחלקת ה- HR לטובת פיתוח מנהלים או תוכניות העמקת מחוברות עובדים.
יתרה מזאת, הטכנולוגיה הזו מאפשרת יצירת דוחות וניתוחים אנליטיים, במהירות. ניתן לחשב בעזרתה אלפי חישובים בשנייה, ולנתח באופן משולב מידע פנימי וחיצוני, המאפשר קבלת החלטות מושכלות.

וזו רק ההתחלה

האם הרובוטים ישתלטו על משאבי האנוש? כנראה שלא. במקום להירתע מטכנולוגיות חדשות, כדאי ללמוד כיצד הן יכולות להשפיע ולשפר את העבודה שלנו. הטכנולוגיות האלה, שנמצאות יחסית בראשית דרכן, הן בהחלט לא סוף הסיפור, אלא התחלה של מגמה שיש מי שרואה בה את המהפכה התעשייתית הרביעית.

מה דעתכם? האם אתם חושבים שרובוטים יכולים להחליף את ה- HR? איך אתם מרגישים ביחס לרובוטיקה ובינה מלאכותית? – שתפו אותנו.
הצטרפו לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה – בקבוצת הלינקדאין שלנו!

שתף: