צעד אחר צעד המשק מנסה להתאושש מההשלכות של משבר הקורונה שפקד אותנו. ההשפעה ארוכת הטווח של המשבר על התעסוקה ועל התחזיות הפיננסיות נותרה בלתי ודאית, אך כעת הגיע הזמן להתחיל לפתח אסטרטגיות מקיפות לאנשים אשר יפעלו לעתיד העבודה ב"יום שאחרי".
המשבר הביא לאתגרים מובנים רבים ואובדן משרות, אבל גם האיץ שינויים פוטנציאליים חיוביים בתחומים רבים בחברה שלנו. זו הזדמנות טובה למנהלים ועובדים בכדי להעריך מחדש את דרכי העבודה המקובלות, להסיק מסקנות ממה שקרה בזמן המשבר ולתכנן עתיד חדש.
גמישות ביום שאחרי
ארגונים רבים שהצליחו לשמר את העובדים שלהם ולהעביר אותם לעבודה מרחוק, התמודדו כבר במהלך המשבר עם האתגרים הראשוניים. בזכות הטכנולוגיה המשופרת, שיתוף הפעולה והתקשורת, רובם הצליחו לפעול כבשגרה. בעקבות כך, מחקר שנערך לאחרונה על ידי Willis Towers Watson מעלה כי 55% מהמעסיקים צופים כי מדיניות העבודה מהבית, לפחות באופן חלקי, תישאר בתוקף גם בעתיד, ו -49% צופים להמשיך ולהציע הסדרי עבודה גמישים. בארה"ב, ארגונים מסוימים כגון פייסבוק, גוגל, טוויטר ורבים נוספים, אף הודיעו כי יאפשרו לעובדים שיכולים לעבוד כך, לעבוד מהבית לצמיתות.
יתרה מזאת, סקרים שנערכו טרום המשבר, העלו כי למעלה מ- 80% מהעובדים רוצים לעבוד מהבית, לפחות בחלק מהזמן. יותר משליש היו מוכנים לספוג קיצוץ בשכר תמורת האפשרות הזו. בפועל, ארגונים רבים תומכים בגמישות במשך שנים; עפ"י גאלופ, כבר ב- 2017, 43% מכוח העבודה בארה"ב, עבד מהבית לפחות בחלק מהזמן.
חסכון בעלויות, שימור עובדים והעמקת מחוברות
בעוד שגמישות נתפשת כהטבה לעובד, גם מעסיקים מפיקים ממנה ערך. נתונים מראים שעבודה מהבית יכולה להוות יתרון להצלחה: בשנה שעברה, מחקר שנערך בקרב מעסיקים העלה שעובדים מרחוק לא סתם שורדים – הם משגשגים והפרודוקטיביות שלהם עולה.
אמנם התפישה לפיה עבודה במשרדים פרודוקטיבית יותר, הופרכה, אבל נותר חשש של מנהלים לגבי היכולת לנהל צוותים מרוחקים. אלא שיש מספיק כלים שמאפשרים למנהל לנהל את המשימות ולשלוט בעלויות העבודה של כל אחד מאנשי הצוות שלו.
יש לקוות שהניסיון שנצבר בתקופת המשבר, הוכיח שניתן גם לנהל צוותים מרחוק, על אף כל ההפרעות מסביב, שבחלק מהמקרים פגעו ביכולת לעבוד מהבית.
במחקר של Indeed (טרום קורונה) 60% מהמעסיקים אמרו כי העבודה מהבית צמצמה את מספר ימי המחלה של עובדיהם ואת שיעור ההיעדרות מהעבודה. אם למדנו משהו מהריחוק החברתי שנכפה עלינו לאחרונה הרי שכדאי להתייחס לכך גם כשמדובר במחלות חורף שגרתיות. זה לא מפתיע בהתחשב בקלות בה חיידקים מתפשטים בסביבה משרדית, כאשר עובדים שבאמת צריכים להיות בבית ולנוח, מגיעים למשרד ומדביקים את עמיתיהם.
׳אפקט הקורונה׳, אולי יחדד את ההבנה של עובדים ומעסיקים כי עובד חולה, גם אם הוא מרגיש מספיק כשיר לעבוד, לא צריך להגיע למשרד. את האפקט של עבודה מהבית על צמצום ימי המחלה וההיעדרות, תוכלו למדוד בקלות באמצעות מערכת הנוכחות וההיעדרויות שלכם.
לעבודה מהבית יש גם השלכות ישירות על צמצום עלויות. רק לפני שנתיים דיווח ענקית הטכנולוגיה DELL כי חסכה 12 מיליון דולר בשנה בעלויות נדל"ן, כתוצאה מכך שעודדה עובדים לעבוד מהבית. החברה תכננה, טרום המשבר, כי השנה, כ- 50% מאנשיה יעבדו מהבית לפחות כמה ימים בשבוע, כשגרה.
אין ספק שהגמישות הזו תורמת לשביעות רצון העובדים. אבל למעשה, היא גם מהווה כלי משמעותי לגיוס עובדים. 83% מהנשאלים ציינו שהיכולת לעבוד מרחוק, לפחות חלקית, היא גורם משנה החלטה כאשר צריך להכריע בין שתי הצעות עבודה זהות.
ויש לכך כמובן גם השלכה על שימור העובדים שלכם. על פי סקר מעבדות Owl, חברות התומכות בעבודה מרחוק חוות צמצום של 25% בעזיבה מרצון של העובדים הקיימים. כך, באמצעות הטמעת מודל עבודה מהבית, משיגים שיפור במורל העובדים ופחות כאב ראש כתוצאה מעזיבה של כוח אדם איכותי.
האם הקורונה תהייה קטליזטור לשינוי התפישה לגבי עבודה מהבית?
חברות רבות בארץ ובעולם, כבר אפשרו לעובדים שלהן, ללא קשר לקורונה, לעבוד מהבית מספר ימים בשבוע. זאת מתוך ההכרה ביתרונות, הן לארגון והן לעובדים. אחרים עוד צריכים לשחרר את המחסום הפסיכולוגי. רק כשיצליחו להירגע ויבינו שגם כשאנשים עובדים מרחוק, אין להם כוונה לזלזל בעבודה, התפוקות לא יורדות ואפילו עולות, תתרחש עוד קפיצה תודעתית ומעשית לגבי עבודה מהבית.
עכשיו, כשיש לארגונים את התשתיות הטכנולוגיות שמאפשרות עבודה מהבית בימי קורונה, צריך רק להגמיש את המחשבה ולאפשר לעוד ועוד עובדים לעבוד מרחוק גם בימי שגרה.
אתם מוזמנים לשתף אותנו בתובנות שלכם כיצד להפוך משבר להזדמנות.
בקבוצת הלינקדאין שלנו יש כבר 1,500 חברים!
הצטרפו גם אתם לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה.