זוכרים שסיפרנו לכם מה יהיה סט המיומנויות הנדרשות בשנת 2020? אז התחזית הזו הגשימה את עצמה עפ"י SHRM. אחת מהמיומנות המבוקשות ביותר היא חשיבה ביקורתית. היא נחשבת למיומנות "רכה".
אבל בואו נפסיק לקרוא למיומנויות כאלו ״רכות״. זה נשמע כאילו הן ״nice to have״, בעוד שבפועל אלו הכישורים שעולם העבודה צריך וממש קשה לו למצוא.
הייתם מצפים שלמועמדים שהם בוגרי אוניברסיטאות תהייה יכולת חשיבה ביקורתית, או שארגונים יפתחו יכולות כאלה בקרב העובדים שלהם, אבל זה לא כך. נכון שהרבה יותר קל לפתח מיומנויות "קשות" (טכניות).
"הגיע הזמן להזים את התפישה לפיה חשיבה ביקורתית היא מתנה מלידה, או משהו שאתה רוכש משנים של ניסיון." אומר מאט פלומר מחברת Zarvana (קואצ'ינג מקוון). "אתם יכולים לעזור לחברי הצוות שלכם לפתח את אחת מיומנויות המבוקשות ביותר כיום."
את מפת הדרכים לפיתוח חשובה ביקורתית הוא מציג במאמר שפרסם ב- Harvard Business Review . מפת הדרכים שהוא מציע היא מסגרת המפרקת את החשיבה הקריטית לארבעה שלבים ניתנים למדידה: היכולת לבצע, לסנתז, להמליץ ולייצר.
1. היכולת לבצע
זה אולי נשמע טריוויאלי, אבל כאשר מדובר בעובדים בתפקיד ראשון, או בכאלה שלא נדרשו "לחשוב בעצמם", סביר שהם בשלב היכולת לבצע – היכולת להמיר הוראות לפעולה. אפילו בשלבים ההתחלתיים של חשיבה ביקורתית, נדרשת יכולת בסיסית של הבנה, קבלת החלטות ופתרון בעיות. אם התשובה לשאלות הבאות חיובית, הרי שיש להם יכולת לבצע:
- האם הם ביצעו את המשימות שהוטלו עליהם?
- האם ביצעו אותן בזמן?
- האם בצעו אותן באיכות המצופה מהם?
אם הם מתקשים, וודאו שהבינו את ההוראות ובקשו מהם לנסח מחדש כל משימה לפני שיתחילו לעבוד עליה. התחלו במתן מטלות קטנות וקצרות טווח. לאחר שהחלו בעבודה, בקשו מהם להסביר מה עשו, איך עשו את זה ולמה הם עשו את זה כך. ברגע שחברי הצוות מעלים הצעות לשיפור עבודתם, אתם יודעים שהם מוכנים לשלב הבא.
2. יכולת לסנתז – להרכיב אלמנטים קיימים בכדי לקבל יצירה חדשה
עובד בשלב הזה, צריך להיות מסוגל למיין מידע שיש לו ולברור את מה שחשוב. לדוגמה – לסכם את הנקודות החשובות לאחר פגישה. גם כאן צריך לענות בחיוב על השאלות הבאות:
- האם הם מסוגלים לזהות את כל התובנות החשובות?
- האם הם מנפים את כל הנקודות שאינן חשובות?
- האם הם מבדילים בין התובנות החשובות יותר לאלו שפחות?
- האם הם מסוגלים לתקשר את התובנות החשובות באופן ברור ותמציתי?
היכולת לסנתז היא מיומנות שנרכשת מניסיון, לכן אפשרו לעובדים שלכם לתרגל אותה. אם הם מתקשים, נסו להנחות אותם ולבקש מהם לזהות ולבודד במהירות את מה שהכי חשוב. כאשר הם יכולים לספק סיכום של התובנות וההשלכות החשובות על עבודה עתידית במקום וללא הכנה, הם מוכנים לשלב השלישי.
3. היכולת להמליץ
זהו שלב המעבר מהבנה של מה שחשוב, להחלטה לגבי מה שצריך לעשות. המטרה היא שאנשי הצוות ייתנו באופן שוטף המלצות מבוססות לגבי מה שצריך לעשות, גם אם הן אינן תואמות בהכרח למה שחושב המנהל. אם התשובות לשאלות הבאות חיוביות, הרי שהם מסוגלים לסנתז:
- האם כשהם שואלים אתכם שאלה הם באים עם המלצה משלהם, במקום לסמוך על כך שאתם תספקו את התשובה?
- האם הם מודעים לחסרונות אפשריים בהמלצה שלהם?
- האם הם שוקלים חלופות לפני שהם נותנים המלצה?
- האם ההמלצות שלהם מגובות בנימוקים חזקים ומבוססים?
בקשו מאלה שמתקשים, לתת לכם את ההמלצה שלהם לפני שתשתפו אותם בדעתכם. בדקו איתם מה היה הרציונל ברקע ההחלטה, אלו חלופות ואלו חסרונות נלקחו בחשבון. זה מחייב אותם לעשות יותר מאשר לזרוק לאוויר את הרעיון הראשון שעולה במוחם.
4. היכולת ליצור
בשלב הזה, אנשי הצוות צריכים ליצור משהו חדש מנקודת אפס. למשל: הם צריכים לתכנן פרויקט הדרכה לעובדים חדשים שנקלטו בארגון. בשלב זה הם צריכים להיות מסוגלים לתרגם חזון (של אחרים ושל עצמם) לתוכנית פעולה. אם התשובה לשאלות הבאות חיובית, הרי שיש להם יכולת ליצור חדש מאין:
- האם הם מציעים הצעה בעלת ערך, שאינה נגזרת ישירה של העבודה שהם ממילא מבצעים?
- האם הם מסוגלים לתרגם את החזון שלכם ושל אחרים, לתוכניות ריאליות שניתן לממש?
- האם יש להם מענה לשאלות שאתם מעלים?
כדי שאנשי הצוות שלכם יסגלו את היכולת ליצור דברים חדשים, הדגימו להם כיצד אתם עושים זאת. אנשים רבים אינם מגיעים לשלב זה משום שאינם מאפשרים לעצמם לעשות את החשיבה הפתוחה הנדרשת. כאשר אתם מזמינים אותם להשתתף בסיעור המוחות שלכם, אתם מראים להם שלא רק שזה בסדר לבזבז זמן במחשבה, אלא שזה הכרחי. אתם יכולים גם לבקש מהם לשמור רשימה של רעיונותיהם לשיפור הפרויקט, המחלקה או הארגון. הזמינו אותם לשתף אתכם ברעיונות באופן קבוע ואז, בחנו ברצינות את הרעיונות איתם כדי להראות להם שהתהליך היה יותר מפעילות תרגול.
הגיע הזמן לחדול מהתפישה שחשיבה ביקורתית היא בהכרח יכולת שנולדים איתה או שהיא נרכשת תוך שנים של ניסיון. יש שיטות המאפשרות לכם להנחיל לאנשי הצוות שלכם את היכולת החשובה הזו שהיא אחת המיומנויות הנדרשות ביותר כיום.
בקבוצת הלינקדאין שלנו יש כבר למעלה מ- 1,600 חברים!
הצטרפו גם אתם לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה.