מחקר שנערך לאחרונה העלה כי 81% מהמנהלים אמרו כי טכנולוגיה הקשורה ל-HR מילאה תפקיד חיוני ביכולת שלהם להגיב לשינויים שכפתה עלינו המגיפה בשנתיים האחרונות. גם 83% ממנהלי משאבי האנוש אמרו שהטכנולוגיה עזרה להם להיות מגיבים וגמישים יותר בתקופה של צרכים משתנים. המגפה רק הדגישה את חשיבותה של הטכנולוגיה בכדי לאפשר חוסן ומוכנות.
טכנולוגיות משאבי אנוש מתפתחות בקצב מהיר – ממערכות לניהול מערך העובדים, דרך חישובי שכר, גיוס עובדים, תיק עובד, ועד למערכות לניהול אסטרטגי של ההון האנושי. אלו הן רק חלק מטכנולוגיות לניהול המשאב האנושי שאנו רואים כמובנות מאליהן בשנת 2021. בינתיים, מערכות אלה עיצבו מחדש את רוב החברות, ואילצו את אנשי ה-HR להיות תמיד בחיפוש אחר דרכים חדשות לתמוך, לגייס לטפח ולשמר עובדים.
בואו נעיף מבט על כמה מהמגמות הטכנולוגיות שיעצבו את הדרך שבה אנחנו נעבוד ב-2022.
5 טרנדים למעקב בשנת 2022
תמיד קשה לחזות את העתיד. עם זאת, יש כבר מגמות מסוימות שתהיה להן השפעה על האופן שבו אנו משתמשים בטכנולוגיות משאבי אנוש.
1. מעבר קבוע לצוותים היברידיים ומרוחקים
נראה כי עבודה היברידית תיקבע כנורמה. כ-79% מהמנהלים אמרו שיאפשרו לאנשים שלהם לחלק את זמנם בין עבודה מרחוק למשרד.
עבור צוותי משאבי אנוש, זה מייצג שינוי, שכן כעת עליהם לתמוך בעובדים בסביבה חדשה.
משמעות הדבר היא מעבר למערכות HR מבוססות ענן, עבור עבודת הניהול היומיומית. גם גיוס מועמדים וקליטת עובדים מרחוק יהפכו לחלק שגרתי מהעבודה. הלמידה וההתפתחות האישית לא יתחדשו כבעבר, מה שאומר שארגונים יהיו תלויים הרבה יותר במערכת הלמידה המקוונת שלהם, ואפילו פרקטיקות ניהול ביצועים של צוות היברידי ישתנו.
2. משאבי אנוש ממלאים תפקיד מרכזי באבטחת המידע
עבודה מרחוק, למרבה הצער, פירושה גם עלייה באיומי אבטחת מידע. בסביבות 55% מהאנשים שעובדים מרחוק חוו ניסיונות פגיעה במהלך השנה האחרונה, כאשר התחזות ותוכנות זדוניות הן בין האיומים הנפוצים ביותר.
במערכות שלכם לניהול המשאב האנושי, נשמרים נתונים רגישים אודות העובדים שלכם, כגון נתונים אישיים, שכר, כתובות, מספרי חשבון בנק ומספרי ביטוח לאומי, מה שהופך אותם למטרה עסיסית עבור האקרים. מידע רגיש כזה מחייב שמירה על פרטיות, כך שרק מורשים ייחשפו אליו.
לרוב, מנגנוני ההגנה של מערכות HR בענן, מגנים טוב יותר על המידע מפני ניסיונות פריצה מבחוץ ובוודאי שמבפנים. לכן חשוב שתבדקו:
- האם מערך אבטחת מידע של ספק המערכות שלכם מבוסס על מתודולוגיות ואסטרטגיות מתקדמות לשמירה על הפרטיות ולאיתור וניהול סיכונים?
- האם הוא מקפיד על בקרה שוטפת ואובייקטיבית, המבוצעת על יד מומחים חיצוניים, אשר מבצעים עבורו מיפוי פערי אבטחת מידע וסייבר, סקרי סיכונים בתחום אבטחת המידע, ומבדקי חדירה למערכות וכד'?
- האם יש לו תקן ISO 27001 לאבטחת מידע?
- האם יש לו תקן SOC –Service Organization Controls של המכון האמריקאי לרואי חשבון (AICPA)?
- האם תואם לחוק הפרטיות הישראלי ול- GDPR (חוק הפרטיות האירופאי)?
3. היפר-אוטומציה
המטלות האדמיניסטרטיביות שגוזלות זמן של אנשי משאבי אנוש צריכות להיות אוטומטיות, וכך לאפשר להם להתרכז בזמן שנחסך במשימות אסטרטגיות יותר בעלות ערך מוסף לחברה. לפי מקינזי, הטכנולוגיה הנוכחית יכולה להפוך 56% מכלל הפעילויות המבוצעות על ידי מחלקות משאבי אנוש לאוטומטיות. ככל שתהליכים יהיו יותר ויותר אוטומטיים, יהיו למשאבי האנוש יותר הזדמנויות להתרכז במשימות של תכנון ופיתוח עובדים, תוך השפעה ישירה על מחוברות ושימור.
אבל אוטומציה יכולה גם להציב אתגרים. עבודה באוטומציה גבוהה עלולה להוביל להטיה כלפי עובדים בעלי כישורים טכניים מוגבלים. אנשי משאבי אנוש יצטרכו לעקוב אחר מצב זה ולספק לאנשים אלה הכשרה ופיתוח.
אוטומציה יכולה גם להעלות בעיות תאימות לרגולציה, במיוחד כאשר התהליך האוטומטי מטפל בנתונים אישיים של העובדים. וגם כאן אנשי משאבי אנוש יצטרכו לוודא שהמערכות החדשות פועלות בסטנדרטים הגבוהים ביותר של אבטחת מידע, שמירה על פרטיות ועל תקנות אחרות.
4. חברי ההנהלה דורשים יותר מידע אודות העובדים
מחקר מראה שארגונים רבים אינם משתמשים בנתונים אודות העובדים במלואם. נכון לשנת 2020:
- למרות ש-81% מחברי ההנהלה הבכירה מרגישים שסדרי העדיפויות של משאבי אנוש מותאמים לאסטרטגיה העסקית של הארגון, 59% אמרו כי ה- HR לא מהווה גורם מוביל.
- בעוד של-94% מהמנהיגים העסקיים יש גישה כלשהי לאנליטיקות אודות האנשים שלהם, 68% אינם מסתמכים מספיק על מידע זה בקבלת החלטות.
- 90% מחברי ההנהלה הבכירה אמרו שטכנולוגיות משאבי אנוש היו חיוניות בעת קביעת סדרי עדיפויות עסקיים במהלך המגפה, ו-81% אמרו שהם לא יכלו לפעול ביעילות בלעדיהם.
ככל שאנו מתקדמים לעבר עולם יותר מבוסס נתונים, יגבר לחץ על אנשי משאבי אנוש לספק נתונים אסטרטגיים. המשמעות היא שצוותי משאבי אנוש יזדקקו ליכולת ניתוח נתונים וסימולציות, כולל לוחות בקרה ומחוונים בזמן אמת. צוותי משאבי אנוש רבים כבר מספקים דוחות שימושיים ונגישים להנהלה, ומגלים שהם ממלאים כעת תפקיד מכריע באסטרטגיה ארגונית.
5. הקשר האנושי חשוב מתמיד
הטכנולוגיה אמנם מאפשרת לכולנו לעבוד בצורה חכמה יותר, ומערכות ה- HR מאפשרות לצוותי משאבי אנוש לעשות הרבה יותר מאשר בעבר. אבל הטכנולוגיה אינה יכולה להחליף פתרון בעיות, שיתוף פעולה, תקשורת או הקשבה. לעולם לא יהיה תחליף לאיש מקצוע אמפתי ובעל ידע בתחום משאבי אנוש, שמספק פרספקטיבה אנושית ייחודית והבנה עמוקה של אנשים, שהיא כל כך חיונית בבניית מערכות יחסים וביטחון עצמי.
נכון לעכשיו, כ-36% מהעובדים מדווחים על ירידה בבריאות הנפשית שלהם בשנה האחרונה. זה משהו שאנשי משאבי אנוש צריכים לטפל בו עם סקרי דופק ותוכניות סיוע לעובדים.
אנשי משאבי אנוש ימלאו תפקיד חיוני בהעמקת המחוברות, טיפוח, פיתוח ושימור העובדים. נכון לעכשיו, על רקע התחרות בשוק והזינוק בתחלופה (מרצון) של העובדים בחודשים האחרונים, האתגר הגדול ביותר עבור אנשי משאבי אנוש יהיה להבין כיצד לשמור על עובדים מרוצים, בריאים ומחוברים לארגון, בעולם שמשתנה במהירות.
בקבוצת הלינקדאין שלנו יש כבר למעלה מ- 1,850 חברים!
הצטרפו גם אתם לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה.