אנו חיים בזמנים חסרי תקדים של אי ודאות ושינויים בהם ארגונים וצוותים חווים טרנספורמציות מהירות. כולנו זוכרים את האתגרים המורכבים שהשפיעו על עולם העבודה במשבר הקורונה וחוללו את המהפך הגדול ביותר מזה דור, עם תנועה חסרת תקדים בשוק העבודה ושינוי משמעותי בדפוסי העבודה שלנו. והנה אנו נאלצים להתמודד עם שוב תחזיות קודרות, הפעם של מיתון עולמי. גם חברות גדולות ומבוססות מפטרות עובדים, עוצרות גיוסים ונערכות לתחזית – Winter is Coming!
חוסר הוודאות הזה משפיע על ארגונים ועובדים כאחד ומציב בפניכם, מנהלי משאבי האנוש ומנהלי הארגון, אתגרים של הנהגת האנשים שלכם בתקופות מורכבות כאלה, צורך להרגיע חששות ולספק תחושת יציבות.
הובלה בתקופות של אי ודאות היא היבט משמעותי בתפקידו של מנהל, אלא שלפעמים הנסיבות והאתגרים יכולים לדחוף אפילו המנוסים ביותר לקצה גבול היכולות שלהם. שינויים כאלה יכולים להרגיש אישיים ומערערים, וחשוב שתלמדו להבין את התהליך הנפשי והאנושי החיוני הזה שאתם עצמכם עוברים, כדי שתוכלו לסייע לאנשים שלכם למצוא דרכים להתמודד ולהישאר ממוקדים ופרודוקטיביים.
זה הזמן לחשוב ולפעול בנחישות, לתעדף מחדש את הצרכים שלכם, תוך מתן דוגמה לאחרים בצוות.
ליקטנו עבורכם 9 טיפים שיעזרו לכם להנהיג את האנשים שלכם בתקופות מורכבות כאלה:
1. הקשיבו לדעתם של אחרים
מנהלים רבים עלולים להרגיש מבודדים במהלך של שינוי מתמשך והובלה במצבי אי ודאות. תחושת הבידוד הזו יכולה לנבוע מהרצון לפתור בעיות לבד. זו יכולה להיות אסטרטגיה יעילה כאשר מתמודדים עם אתגרים קצרי טווח יחסית, עם פתרונות ידועים. אולם כאשר אתם מתמודדים עם אתגרים שבהם ההיקף המלא של הנושאים והתלות ההדדית ביניהם מטושטשים, הגישה הזו עלולה להתגלות כבעייתית מאוד.
במצבים כאלה, חשוב להתייעץ עם אנשים נוספים בארגון, כמו גם עם אנשים מחוץ לארגון שאתם מעריכים את דעתם. כך תוכלו לקבל תובנות ופרספקטיבות מגוונות, ולשמוע מהם כיצד הם יסתכלו על מצב דומה, מה תהיה נקודת המבט שלהם וכד'.
2. זה לא הזמן לפרפקציוניזם
בסביבה מורכבת החתירה לשלמות יכולה להיראות חסרת תועלת. במקום חתירה לשלמות, חתרו להתקדמות, צפו לטעויות והכירו ביכולת שלכם לתקן ולחשב מסלול מחדש במצבים כאלה.
זה אולי לא קל, אבל חשוב להרפות מהפרפקציוניזם, להכיר בפחדי הליבה הספציפיים שלכם, או בתכונות כגון אגו, חשש מכישלון או פחד לקבל החלטה שגויה, ולשחרר. בסופו של דבר טעויות מתרחשות גם בנסיבות פחות מורכבות.
3. קבלו את חוסר הוודאות של הלא נודע
המוח שלנו מתוכנת להסתכל על חוסר הוודאות כעל סיכון או איום, וזה נורמלי להרגיש פגיעות כאשר מתמודדים עם מצבים לא מוכרים. זה נכון במיוחד במקרה של בעלי הישגים גבוהים עם קריירה המשגשגת, שמורגלים בלמצוא תמיד את התשובה ה"נכונה". תחושות לא נעימות אלו יכולות להפוך לאט לאט למחסום משמעותי ללמידה, לצמיחה עתידית, ובסופו של דבר להשפיע על הביצועים בכלל.
במקום לדחוק את הרגשות הללו הצידה, עלינו ללמוד להכיר ולאמץ את אי הנוחות הקשורה בנסיבות של חוסר ודאות, כחלק צפוי וקבוע בתהליך הלמידה. הניחו מאחור את הגישה של "יודע הכל" עיברו לגישה של "לומד הכל".
כמנהלים, אתם צריכים להיות מוכנים לשיחות קשות ולעזור לאחרים להישאר מעורבים, לעודד את אנשי הצוות שלכם להתנתק כשנדרש ולהתחבר מחדש ברגע שהלחץ שלהם פוחת, ולעשות כך בעצמכם.
4. שקיפות
אם אתם לא פתוחים עם הצוות שלכם, יש להניח שהם ידמיינו את הגרוע מכל. למרות שמיותר לחלוק הכל עם חברי הצוות, ורק אתם יכולים להחליט עד כמה לשתף, אל תשכחו לתת להם את ההקשר המספיק כאשר אתם מעדכנים אותם על התפתחויות האחרונות. לא תרצו שהם יפרשו את המידע בצורה לא נכונה, או שלא יבינו היכן הם משתלבים בתמונה הגדולה.
5. בנו אמון וחיבור
האמון נשבר בדרך כלל כאשר אנשים מתנגדים לשינוי וחוסר ודאות. יש נטייה להטיל ספק בכל מי שיש לו דעות מנוגדות לשלכם, מה שמוביל לנתק ולצוות לא מאורגן.
כדאי לזכור כי ניתוק והתנגדות הם חלק מהתהליך של הובלת אנשי הצוות שלכם, בתקופות של אי ודאות. חפשו דרכים לעזור לאנשים שלכם להרגיש בטוחים לשתף את החוויות שלהם ולסמוך על כך שכולם נותנים את המיטב, ויוצרים מרחב לחילוקי דעות. היו פתוחים לשמוע גם מבעלי גישה וחשיבה שונה משלכם. היו מספיק קפדניים כדי לשים לב כשאנשים מתנתקים ולתת להם מקום לעשות זאת כשהם מרגישים מוצפים.
6. התמקדו בחזון ובערכים
חלק משמעותי מתפקידו של מנהל הוא להניע את האנשים שלו ולהציע להם הדרכה. מצב של חוסר ודאות מקשים על כולם לקבל החלטות ולהתמודד עם מידע ודעות סותרים.
הנהגה של צוות בתקופות של חוסר ודאות, כרוכה בהתאמה אסטרטגית בין מה שחשוב לבין מה שבשליטתכם. חשוב שתבינו את מצב הצוות לפני שתוכלו לעזור להם להתמודד ולהסתגל. הגיבוי וההכוונה שלכם יכולים לשחק תפקיד משמעותי בתמיכה בצוות שלכם בתקופה זו של שינוי.
אל תפחדו להיות שקופים לגבי המציאות הנוכחית, לספק בהירות לגבי סדרי עדיפויות עסקיים קצרי טווח כדי לשמור על העובדים ממוקדים, ובמידת האפשר, להרגיע אותם. אחרי הכל, הזמנים הקשים לא יימשכו לנצח. זה גם זמן להסתגל ולהישאר אג'ילים. הזדמנות יכולה לנבוע גם מאי ודאות – והמנהיגים, הארגונים והעובדים שמסתגלים, הם אלה שינצחו.
7. עם הבעיה באה גם ההזדמנות
חוסר הוודאות מוציא אותנו מאזורי הנוחות שלנו. זה הזמן ליצירתיות, לחידושים ולחיזוק החוסן. זה הזמן למנהלים ממוקדים שיכולים לראות את התמונה הכוללת בתוך מצבים מורכבים ולא מוכרים, שיכולים למלא תפקיד אסטרטגי בזמנים כאלה.
כל קושי מהווה אבן דרך למנהיג אינטליגנטי והזדמנות להפקת לקחים. נסו לא לשחק הגנה בתקופות כאלה. במקום זאת, היו פרואקטיביים ותקשרו עם הצוות שלכם כדי לגבור על תחושת חוסר הוודאות שמתעוררת גם אצלם.
8. הניחו לחששות ופעלו
מבחינתכם זה קריטי לזהות במהירות משהו שיוכל יסייע להצלחת הארגון ואפשר לפעול לפיו באופן פרגמטי והחלטי. היזהרו לא להגזים, וכמו מאמן ספורט טוב, הביאו את הצוות שלכם לכושר המיטבי, כך שיוכלו לעשות את העבודה הטובה ביותר האפשרית.
יש את הכוח לצעוד אל הלא נודע בלב שלם ובביטחון. בנו את היכולת שלכם לעמוד לצלוח משוכות, ליפול, להתאושש, לנסות שוב ולעודד אחרים לעשות את אותו הדבר.
9. שימרו על ראש פתוח
בתקופות של הנהגה באי ודאות ושינוי, ארגונים ומנהלים צריכים לאמץ את השינוי כהזדמנות לעצב חזון ואסטרטגיה חדשים. הם צריכים לשפר תהליכים, לחפש שווקים חדשים, להצביע על תחומים לרווחיות רבה יותר ולראות בטרנספורמציה הזדמנות ללמוד ולהתפתח.
אם "תרכבו על הגל" בחוכמה, תהיו עדים לעליה בפרודוקטיביות, להעמקת המעורבות והמחוברות של העובדים, עם תחושת גאווה, מוטיבציה ואחריות מחודשת.
כאשר המטוטלת הכלכלית מתנדנדת, מנהיגים עסקיים נאלצים לעשות בחירות קשות שישפיעו על העובדים שלהם. תקשורת, שקיפות ואמפתיה יעזרו למנהלים לנווט בתקופה זו. זכרו שתפקידכם הוא לתת את הטון, ולכוון את העובדים שלכם, כך שיישארו במסלול למרות הטלטלה.
מרטין לותר קינג אמר באחד מנאומיו הרבים: "המדד האולטימטיבי של אדם אינו איך הוא פועל ברגעים של נוחות, אלא כיצד הוא פועל בחוסר ודאות ובזמנים של אתגר ומחלוקת."
כך הראה שמרכז הייעוד שלו היא לשרת את המטרה הגדולה, לדעת לקבל נקודות מבט מגוונות של אחרים, ולהישאר מחויב לשליחותו גם בתקופות קשות.
בקבוצת הלינקדאין שלנו יש כבר למעלה מ- 2000 חברים!
הצטרפו גם אתם לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה.