"Jobs have become highly specialized. As a result, the need to develop deep skills has increased." (Josh Bersin, HR Leadership Technology and Talent Management Predictions for 2013, Forbes)
בעשור האחרון הפך המושג Talent Management לאופנתי ומעורר תשומת לב בקרב ארגונים רבים, אך מאין הגיע המושג "ניהול טאלנט", ומה קדם לו?
בשביל להבין את מקור המושג נחזור אחורה בזמן אל התקופה שקדמה לפריחת הסטארטאפים. תקופה בה היו גופי משאבי האנוש בארגונים השונים מתמקדים דווקא בטיוב המנהלים הקיימים, כאשר במקביל הם היו מחזקים את יכולות דור המנהלים הבא.
ההתמקדות העיקרית הייתה (ובארגונים מסוימים עדיין קיימת) בצמצום הפער של הידע מתוך הניסיון, בין המנהלים הותיקים לאלו הצעירים. זוכרים את המושג "עתודה ניהולית"? זה בדיוק זה.
העתודה הניהולית דרשה תשומת לב ותקציבים רבים, ומבנה הפעילות שלה כלל התייחסות למספר מיומנויות פרקטיות, שתאמו את צרכי הארגון, ללא הבחנה בין העובדים השונים שלקחו חלק באותה "עתודה". כלומר, לא ניתן שום משקל לרצונותיהם, צרכיהם וחזקותיהם של העובדים .
בהכללה, מרבית הקידומים, עד לאותה תקופה נעשו על פי ותק במקרה הטוב, או על פי שיקולים זרים כמו קרבה פוליטית, במקרה הפחות טוב.
ואז הגיעו הסטארטאפים…
עם פריחת הסטארטאפים התערערה הנאמנות הדדית בין העובד לארגון נפרץ באותה ולא ברור היה כיצד ניתן יהיה לשמר את המוכשרים בארגון מצד אחד, ולגבור על הפיתוי שמעמידים בפניהם הסטרט-אפים, שמאפשרים פריחה כלכלית אישית.
בתחילה, המענה (הברור והמובן מאליו) היה: תנאי שכר. אך עם הזמן התחדדה הידיעה כי מעבר לשכר ולתנאי העסקה, שהם כמובן בעלי חשיבות רבה, אנשים מחפשים גם עניין אישי, אתגר והכרה.
הכרה ביכולות האישיות יכולה לבוא לידי ביטוי, בין השאר, בהערכה מוצהרת ובבניית מסלול קריירה והתפתחות ארגונית הולמת. כך נוצר המעבר מאותה "עתודה ניהולית" ל Talent Management.
ניהול הטאלנט. הלכה למעשה.
כאמור, העיסוק בניהול כישרונות הפך בשנים האחרונות לאופנתי ומדובר וארגונים רבים מתייחסים אליו ברצינות רבה. אולם, מעטים הם הארגונים שמיישמים את התהליך ניהול הכישרונות בצורה שיטתית ומלאה. ניהול התהליך בצורה לא נכונה בהכרח תוביל להפסד עצום של יכולות ועוצמות עבור הארגון.
תהליך הTalent Management דורש אומץ ניהולי, חסות של הנהלת הארגון וגיבוי מלא שלה. ניהול הכשרונות מעודד ומוביל לשפה ותרבות ארגונית המעודדת מצוינות, יוצר אמון במובילים ומחויבות בקרב העובדים.
ניהול טאלנטים הינו שלב אבולציוני מתקדם לעמת העתודה הניהולית שהכרנו. גם ניהול הטאלנטים וגם העתודה הניהולית יצרו הלימה בין הפרטים המרכיבים את הארגון ולבין טובת הארגון וצמיחתו, אך ניהול הכשרונות יוצר סביבה גמושה ומתאמת יותר המעודדת חדשות לצד היכולת להביע כשרונות אישיים בדרך לצמיחה הארגונית, ולא פחות חשוב מכך, האישית.