רק לפני חודש נראה היה כי וירוס הקורונה כל כך רחוק מאתנו ומאז השתנו כל אורחות חיינו. ישראל נקטה ונוקטת בהגבלות מהמחמירות בעולם בכדי למנוע את התפשטות המגיפה.
התקשורת מלאה בדיווחים על מספרי החולים בארץ ובעולם ומנחה אותנו כיצד לפעול. ארגונים שולפים את תוכניות המגירה שלהם להתנהלות במצבי משבר ומנסים לעשות את ההתאמות הנדרשות למצב הקיים ולהוראות הממשלה.
בזמנים כאלה, כשעובדים רבים חוששים מפני אפקט הקורונה על היציבות התעסוקתית שלהם (שבמקרים רבים רעועה ממילא) העובדים שלכם רוצים לדעת בדיוק מה קורה, איך זה משפיע עליהם ומה מצפים מהם לעשות.
במצבים משתנים במהירות המלווים בחוסר ודאות, מנהלים רבים עומדים בפני שאלות שאולי אפילו להם אין תשובות עליהן. גם אם אתם עדיין מנסים להבין את היקף הבעיה, היו כנים ואמפטיים בכדי לשמור על אמינות. שימו את עצמכם בנעלי העובדים שלכם כדי להבין את החרדה שלהם. לפעמים תבינו את זה נכון, ולעיתים קרובות תבינו לא נכון, אך עדיף להיות שקופים ככל שתוכלו. מחקרים שנעשו לאחר אירועי ה- 11 בספטמבר, הראו עד כמה חשוב לעובדים לשמוע מהמנהלים שלהם.
במילים אחרות, תקשורת ברורה, גלויה ומתמשכת הינה חיונית. חלק ניכר מהתכנים יהיו כמובן ייחודיים לדאגות הארגון שלכם, אך קרוב לוודאי שיהיה חשוב להתייחס לשאלות הבסיסיות של העובדים לגבי מדיניות ופרוטוקולים כגון:
- דיווחי מחלה או בידוד (אפשר גם בסמארטפון)
- עבודה מהבית כולל נהלי דיווח אמינים גם באמצעות האינטרנט או האפליקציה
- נסיעות, פגישות וישיבות
- אינטראקציה בין עובדים ולקוחות
- היגיינה במקום העבודה
- גורמים אישיים כגון טיפול בילדים שבבית בעת השבתת מערכת החינוך, או קרובי משפחה בבידוד או סיכון גבוה.
בנוסף, מעסיקים רבים יושפעו מההשלכות הכלכליות של המגיפה, וזה יכול להוות גורם לחץ עצום לעובדים, שידאגו למשרותיהם. שתפו אותם ככל שניתן והסבירו כיצד המצב עשוי להשפיע (או כבר משפיע) על הארגון שלכם, מה נעשה כדי לטפל בו וכיצד הדבר עשוי להשפיע על העובדים. עדיף לדעת האמת, אפילו אם מדובר בחדשות רעות או באי וודאות, מאשר להרגיש שמסתירים ממך מידע. ומי יודע – אולי גם לעובדים יהיו רעיונות מקוריים כיצד להתמודד עם המצב, שההנהלה לא חשבה עליהם.
הכללים של תקשורת פנים ארגונית תקפים גם בימי קורונה
זכרו כי כל תקשורת יכולה לעבוד רק אם היא מצליחה להעביר את המסר שלה. זה אומר שלמרות שאנחנו עוברים תקופה יוצאת דופן, הכללים הרגילים של תקשורת נכונה עדיין תקפים.
- כנות – עובדים יודעים מתי לא אומרים להם את האמת או ממתיקים את הגלולה המרה. שתפו ככל שתוכלו. אל תהססו לומר את מה שאתם יודעים, וגם מה שאינכם יודעים, אך במידת האפשר, עדכנו מתי מידע זה צפוי להיות זמין.
- עקביות – עובדים צריכים, עכשיו יותר מתמיד, להרגיש שניתן לסמוך על מובילי הארגון, והודעות לא עקביות זורעות במהירות חוסר אמון. המנהלים שלכם צריכים להכיר את מדיניות החברה בכדי להסביר אותה לעובדים, לענות על שאלותיהם ובכדי לתמוך במסר הארגוני.
- מידע שוטף – במיוחד במצב כזה, התקשורת צריכה להיות מתמשכת, ולעדכן מידע באופן שוטף.
- התאמה לקהל היעד – חישבו מיהו קהל היעד שלכם. יתכן מאוד שהמסר שלכם לפועלי הייצור שונה מהמסר לעובדי המטה.
- אינטראקטיביות – במידת האפשר, אפשרו לעובדים לשאול שאלות ולקבל תשובות ספציפיות ומדויקות. (והנה גם ההזדמנות שלכם לבקש רעיונות או משוב). עם זאת, מתן אפשרות ליותר מדי תוכן ביוזמת העובדים עצמם, עלול להחמיר את המצב. לכן נטרו בזהירות את הפורומים ומדיה החברתית הפנימית, בכדי לעצור את התפשטות שמועות ומידע שגוי.
הזדמנות להעמקת המחוברות
נכון שבמצבי משבר ארגונים חושבים בראש ובראשונה על שרידותם. אבל כמו בכל מצבי משבר, במיוחד בישראל, מתגלה התכונה היפה של ערבות הדדית. לכן, לא רק המסר חשוב, אלא גם הפעולה. חישבו על דרכים לעזור לעובדים (ואפילו לקהילה) שנמצאים בבידוד, למשל בארגון משלוחי מזון וחומרי ניקוי.
אנו עוברים תקופה מאתגרת מאוד. תקשורת יעילה, פתוחה ומתמשכת יכולה לעשות שינוי עצום באופן בו כולנו עוברים את זה.
הצטרפו לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה – בקבוצת הלינקדאין שלנו!