בסיפור הזה אולי אין רוחות רפאים, מפלצות מאיימות או חייזרים שזוממים להשתלט על האנושות, אבל יש בו די בכדי להעיר אתכם מחלום הבלהות של כל מנהל שכר או משאבי אנוש – קנסות עצומים ועובדים זועמים בגלל טעויות בשכר!
די להיכנס לאתר של משרד העבודה והרווחה ולראות את גובה העיצומים הכספיים, החל מאלפי ועד למיליוני שקלים, שהושתו על מעסיקים שהפרו את חוקי העבודה והשכר – קנסות שמוטלים על ארגונים ואף על מנהלים באופן אישי, אפילו בגין הפרה אחת. חלק מהבדיקות מתבצע באופן יזום ע"י זרוע האכיפה של משרד העבודה, וחלקן נפתחות בעקבות תלונות עובדים.
אתם פשוט לא רוצים לראות גם את החברה שלכם נמנית בין מעסיקים כאלה, ולא תרצו להעמיד את עצמכם בחשיפה לסיכונים בגין קנסות ותביעות משפטיות.
אלה לא סתם סיפורי אימה. הם סיפורי אימה על הפרה של זכויות עובדים.
אז קבלו כמה דוגמאות לסיפורי בלהות:
בכתבה שתפרסמה ב- Ynet מעיד מנופאי כי נאלץ לעבוד 300 שעות בחודש, זאת בשעה שהחוק מתיר העסקה של עד 238 שעות בחודש.
"לא היתה לי ברירה, כי הייתי במצב כלכלי לא נעים ופחדתי שיפטרו אותי ואשאר בלי עבודה", אמר המנופאי והוסיף "אז עבדתי את השעות הנוספות, כי הייתי צריך, אבל לאחרונה גיליתי שזו דרישה לא חוקית".
הוא התפטר מהחברה בה עבד ומתכוון להגיש נגדה תביעה בגין עברות על חוקי עבודה.
ובחו"ל מדברים במספרים ממש גדולים: הסדר של 2.75 מיליון דולר יגרום לצמרמורת בעמוד השדרה של כל חברה.
זה מה שבנק PNC נאלץ לשלם בעקבות תביעה שהגישו נציגי שירות לקוחות לשעבר, בטענה כי החברה לא ניהלה את הנוכחות שלהם במדויק. נציגי השירות טענו שהם עובדים באופן קבוע עד שלוש שעות ללא תשלום בכל שבוע. אבל זו לא הייתה בהכרח טעות בשכר. בנוסף לעבודה של שעות נוספות ללא דיווח, העובדים טענו כי נאסר עליהם לדווח נוכחות עד שיבצעו משימות כמו אתחול המחשב וקריאת המיילים שלהם.
רוצים עוד סיפור על טעות, וכנראה ללא כוונת זדון? – במהלך חלק מתקופת מגפת הקורונה, רשת הסופרמרקטים קרוגר בארה"ב, הציעה לעובדים "דמי חופשת חירום" אם הם צריכים להישאר בבית מכיוון שנמצאו חיוביים לקורונה. אך בשל טעות בשכר, חלק מעובדים אלה קיבלו תשלום עודף של 461.60 דולר.
כדי לתקן את הטעות, שלחה הרשת מכתב שהסביר לעובדים כי הם קיבלו יותר מדי ויצטרכו להחזיר את הסכום העודף בשלושה או חמישה תשלומים.
למעסיקים יש זכות חוקית לדרוש החזר שכר או בונוסים במקרה של תשלום עודף. אבל המכתב ששלחה הרשת לעובדיה עשה את דרכו לפייסבוק, ואתם יכולים לדמיין איזה "רעש" עורר…
בעקבות התגובות והלחץ המקוון, הודיעה הרשת כי התקרית זוהי "טעות שכר מצערת" והסכימה שלא לבקש החזר.
מה זה אומר? – שכאשר זה מגיע לתשלום לעובדים שלכם, כדאי שתגדירו מדיניות הוגנת העומדת בכל התקנות:
וודאו שמעקב אחר שעות העבודה, שעות נוספות, דיווחי הוצאות והפיצויים הנוספים מחושב במדויק, ומועבר לשכר ללא תקלות.
הרבה יותר זול לעשות את זה נכון בפעם הראשונה, מאשר לתקן טעויות שכר לאורך כל הדרך ובוודאי בכדי להימנע מקנסות.
ואם שילמתם בטעות יותר מדי לעובד, אפשר לדרוש את החזר התשלום העודף, אבל זה משהו שאתם צריכים לטפל בו בעדינות ולסכם איתו תוכנית סבירה להחזר הסכום. ככל שאתה נוקטים בזהירות רבה יותר, כך הסיכוי שתהיו יעד למתקפה הבאה של תגובות זועמות יקטן.
מחקר מעלה ש- 82 מיליון עובדים אמריקאים חוו טעויות במשכורת, וזה יכול להוות נזק רציני הן למעסיקים והן לעובדים. למעלה מ -50 מיליון עובדים אמריקאים דיווחו כי הם שילמו חשבונות אישיים באיחור בגלל טעות של המעסיק בחישוב השכר.
רוצים להימנע מסיוטים משלכם? – יש פתרונות
כעסק קטן או בינוני, ההגנה הטובה ביותר שלך סיפורי אימה כאלה, היא השקעה בפתרונות משלובים של ניהול הנוכחות עם התראות לעמידה בדיני עבודה, דיווח הוצאות וחישובי שכר.
כן, טעויות עדיין יכולות לקרות גם במקרים כאלה, (ובהקשר זה אנו ממליצים לכם לקרוא גם את המאמר "עשר טעויות נפוצות בשכר והמחיר הגבוה שאתם משלמים עליהן" מאת רענן משולם, מנהל תחום השכר בסינריון), אך הסיכוי לכך קטן משמעותי.
שימוש בשיטת במעקב דיגיטלי אחר זמן העבודה, סינכון מלא עם תוכנת שכר ואוטומציה מלאה של התהליך, כל אלה מצמצמים את הסיכויים הרבים לטעויות אנוש ומעניקים לכם ולעובדים שלכם חווית שכר טובה בהרבה.
הכירו את החבילות המשולבות שלנו: פתרונות משולבים לניהול שכר ונוכחות, לחשבי שכר בארגונים
ושירותי חשבות שכר ומערכות משולבות לניהול שכר, משאבי אנוש ונוכחות, לחברות עם 50 עובדים ומעלה.
בקבוצת הלינקדאין שלנו יש כבר למעלה מ- 1,850 חברים!
הצטרפו גם אתם לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה.