את הביטוי "התפטרות שקטה" – Quiet quitting, על שלל הגרסאות שלו: Work-to-rule ו – act your wage, אתם בוודאי כבר מכירים מהפוסטים שלנו. אבל סביר שלא ידעתם שהוא נכנס להיסטוריה של השפה האנגלית כאחד מעשרת המילים או הביטויים המרכזיים של מילון קולינס לשנת 2022.
מ"הטיית קרבה" ועד "פרדוקס הפרודוקטיביות" (אחת ממגמות ה- HR הבולטות ב- 2023), הנה 10 מילות באזז או ביטויים עדכניים שאתם צריכים להכיר, במיוחד בעידן העבודה ההיברידית.
בפורום לכלכלה עולמית, פרסמו את עשרת המגמות והביטויים מעולם העבודה, חלקם ממש חדשים ואחרים פחות, שכל אנשי HR חייבים להכיר:
1. התפטרות שקטה – Quiet quitting
התפטרות שקטה מוגדרת על ידי מילון קולינס כ"הפרקטיקה של לא לעשות יותר עבודה ממה שאדם מחויב לעשות חוזית, במיוחד כדי להשקיע יותר זמן בפעילויות אישיות; הנוהג של ביצוע עבודה מועטה או לא לעבוד למרות שהאדם נוכח במקום עבודתו".
זו תופעה שתפסה תאוצה ב- 2022. ככל שהטכנולוגיה שמאפשרת לנו להיות יותר מחוברים ומשתפים פעולה, היא גם מקשה הרבה יותר על התנתקות. זה הוביל לדור של עובדים שמוצאים את עצמם לוקחים על עצמם יותר ויותר אחריות בעבודתם היומיומית, ללא קידום מתאים או העלאת שכר, מה שמוביל לרמות חסרות תקדים של שחיקה מקצועית והתמרמרות. כך למעשה נולדה ההתפטרות השקטה.
בספטמבר 2022, כשהפורם לכלכלה עולמית פרסם את המאמר What is quiet quitting?, ההאשטאג #quietquitting צבר17 מיליון צפיות ב-TikTok – נכון לינואר 2023, וכעת יש לו יותר מ-462 מיליון.
2. הטיית קרבה – Proximity bias
"הטיית קרבה" היא מגמה חדשה שמתפתחת בעקבות המעבר לעבודה מרחוק / היברידית ואפשר לסכם אותה כ"רחוק מהעין, רחוק מהלב".
הטיית קרבה היא התופעה שבה מי שנמצא קרוב יותר פיזית למנהלי החברה נהנה מהשפעה גדולה יותר והזדמנויות קידום ביחס לעובדים היברידיים או מרוחקים לחלוטין. עובדים כאלה עשויים לקבל יתרונות כמו גישה קלה יותר למידע, הזדמנויות לעבוד על פרויקטים נחשקים יותר וקידומים והעלאות מהירות יותר – אך ורק על סמך הקרבה הפיזית ולא בזכות עבודה קשה ותפוקות גבוהות. התוצאה הבלתי שוויונית הזו היא במידה רבה תוצאה של קרבה שנבנית באמצעות אינטראקציות אישיות.
בפועל, הטיית הקרבה יוצרת ארגון פחות שוויוני, פחות מכיל, שבו עובדים מרוחקים והיברידיים מרגישים שמסלול הקריירה שלהם מפגר אחרי זה של עמיתיהם שבמשרד, פשוט כי הם פחות נראים לעין.
במחקר שנערך בספטמבר בארה"ב, מרבית המנהלים (96%) אמרו שהם מעריכים את העבודה של העובדים במשרד, יותר מאשר את העבודה שנעשתה מהבית.
איך למנוע את התופעה? – קראו בפוסט שלנו.
3. הפרנויה של הפרודוקטיביות (או פרדוקס הפרודוקטיביות) – Productivity paranoia
אינדקס מגמות העבודה של מיקרוסופט סיווג את הדיון הזה כ"פרנויה של פרודוקטיביות". הדוח מצביע על הפער בין תפישות העובדים לאלו של המעסיקים בשאלה האם המודל היברידי משפר או משפיע על הפריון. הנתונים מעלים שלמעלה מ- 80% מהעובדים מרגישים שהם מאוד פרודוקטיביים בעבודה מרחוק – אלא שההנהלה שלהם חושבת שהם לא פרודוקטיביים.
כעת, כשרוב החברות עוסקות בעבודה היברידית אמיתית, הפרנויה של הפרודוקטיביות מסכנת את התפישה ההיברידית. לכן, חברות צריכות להבין שאלות מפתח כגון: מה עובד? מה לא? למה אנחנו יותר, או פחות פרודוקטיביים/זריזים/חדשניים, או עובדים מרחוק או עובדים מהמשרד? זה המקום שבו אנחנו צריכים פחות דוגמאות, ויותר נתונים.
כיום, כשהעבודה ההיברידית הפכה לשגרה, למנהלים יש אפשרות במערכת הנוכחות, להבדיל בין שעות עבודה מהבית לשעות העבודה במשרד, ובמקביל להתרשם מהפרודוקטיביות של העובדים בהתאם לדיווחי המשימות שלהם. כך ניתן לבחון טוב יותר למי המודל ההיברידי מתאים יותר, ולמי פחות.
יש עוד לא מעט שאלות בנושא העבודה ההיברידית כגון מתי זה משנה באופן אישי? כיצד עלינו לעצב מחדש את העבודה, את כוח העובדים ואת מקום העבודה עבור העידן ההיברידי?
אלו שאלות גדולות – כאלה שדורשות נתונים, שיתוף פעולה וניסויים. התשובות צפויות להתפתח עם הזמן ויעצבו את סדר היום לשנים הבאות.
פתרון 'פרדוקס הפרודוקטיביות' הוא הזדמנות עצומה לאנשי משאבי אנוש לנתח נתונים שיעזרו להם להוביל את עיצוב הארגון של העתיד – כזה המותאם באופן מלא לעבודה היברידית, מקום עבודה וכוח עבודה, ויש לו גם מטרה, ערך ותרבות ולא פחות חשוב, לב.
4. תעסוקת יתר – Overemployment
סקר Deloitte’s Global 2022 Gen Z and Millennial Survey מעלה:
- 46% מבני דור Z, ו- 47% מדור Y חיים מחודש לחודש ומודאגים שלא יוכלו לכסות את הוצאותיהם
- 26% מבני דור Z, ו- 31% מדור Y חוששים שלא יוכלו לפרוש לגמלאות ברווחה כלכלית
- 30% מבני דור Z, ו- 29% מדור Y מרגישים חוסר ביטחון כלכלי
- 43% מבני דור Z, ו- 33% מדור Y לקחו על עצמם משרה חלקית/מלאה בנוסף למשרה העיקרית שלהם.
אם לא די בכך שיש טענות מצד מעסיקים לגבי רמת הפרודוקטיביות של עובד במשרה אחת, חלק מהאנשים נוטלים כעת על עצמם שתי משרות כדי לשלם את החשבונות, וזאת מבלי לספר למעסיקים שלהם.
זה הופך למגמה גם בארה"ב, שם הוקמה קהילה – Overployed.com – על ידי אייזק פרייס, שלדבריו הקפיד על שבוע עבודה של 40 שעות בשתי עבודות, בו-זמנית…
תעסוקת יתר, במובן של להטוט בין שתי משרות, אינה תופעה חדשה ויש מנהלי משאבי אנוש הטוענים שיש לנרמל אותה כ"עתיד העבודה".
5. הון חברתי – Social Capital
המושג הון חברתי מתייחס להשפעה של קשרים חברתיים שיש לעובד עם עמיתים שלו. ההזדמנות להתחבר עם עמיתים היא מניע עצום לחזרה למשרד, כך נכתב בדו"ח של מיקרוסופט, כאשר יותר מ-80% מבני דור ה- Y וה- Z טוענים ששיתוף פעולה עם חברים לעבודה יהפוך את הנסיעה למקום העבודה לכדאית.
לינדה גרטון, פרופסור לניהול פרקטיקה ועתיד העבודה ב- London Business School, היא תומכת נלהבת של קשרים חברתיים במקום העבודה.
לדבריה "כאשר כל כך הרבה שעות מושקעות בעבודה, מישהו שמבין את המצב שלנו – הקולגות, הדינמיקה המשרדית והתרבות הארגונית הכללית – יכולים לעזור למתן מתח שגרתי.
נשים בפרט נמצאות בסבירות גבוהה פי שניים, להיות מחוברות לארגון, אם יש להן חבר.ה טוב.ה במקום העבודה".
6. חוק 90 הימים – The 90-day rule
סקר מ- 2022 העלה כי מחצית מהעובדים חיפשו באופן פעיל עבודה או, תכננו לעשות זאת במהלך השנה הבאה. כמעט שליש מהעובדים עזבו מקום עבודה חדש בשלושת החודשים הראשונים לעבודתם.
נתונים אלה שמו דגש רב יותר על מגמת גיוס המכונה "כלל 90 הימים", כפי שמדווח הוול סטריט ג'ורנל. מומחי גיוס אומרים שאם אתם יכולים להשאיר עובד חדש במשך 90 הימים הראשונים, יש סיכוי גבוה יותר שהוא יישאר זמן רב יותר.
ישנה התמקדות רבה יותר בשלב הקליטה של עובד חדש, וככל שמגמת ה"חבר מביא חבר" גוברת, הבונוסים לגיוסים חדשים משולמים רק לאחר 90 יום.
7. סמנכ"ל עבודה מרחוק – Chief Remote Officer
מגפת הקורנה החלה מהלך שהפך לשגרה – חברות אימצו מודלים של עבודה היברידית מלאה, במיוחד במגזר ה-IT, כאשר 94% מהנסקרים בארה"ב עברו לעבודה היברידית.
כדי להבטיח שהאלמנט המרוחק של עבודה היברידית אכן עובד, כמה עסקים הציגו את התפקיד הבכיר של סמנכ"ל עבודה מרחוק, מדווח ה-BBC.
צ'ייס וורינגטון, המחזיק בתפקיד בחברת תוכנת הפרודוקטיביות Doist, אמר ל-BBC: "הנוף השתנה בעקבות המגיפה… רצינו אסטרטגיה מגובשת ביצירת קשרים עמוקים יותר, הן באופן אישי והן באופן וירטואלי."
8. ריפוד קריירה – Career cushioning
"ריפוד קריירה" הוא מונח חדש המשקף את הדאגה מהכלכלה, כאשר עובדים רבים מתכננים כיצד הם הולכים לרכך את הפגיעה במקרה של מיתון – והרעיון מאחוריו הוא שעובדים יוצרים הגנה מסוימת מפני מיתון או כלכלה גרועה, אם וכאשר זה יפגע בהם.
זה המקום שבו אנשים מבלים פחות זמן בהתמקדות בעבודה הנוכחית שלהם ויותר זמן בשיפור מיומנויות ובהסתכלות על שוק העבודה למקרה שהשפל הכלכלי יוביל אותם למובטלים.
אז מה העובדים עושים כדי "לרפד את הקריירה" שלהם? ובכן, למשל, הם בוחנים את האופציות בשוק העבודה במספרים הרבה יותר גדולים. לפי לינקדאין, מספר המועמדים הממוצע למשרות בפלטפורמה עלה ב-18% בספטמבר 2022. לינקדאין גם גילתה שהחברים ברשת עסקו בהוספת מיומנויות לפרופילים שלהם – 365 מיליון מיומנויות נוספו ב-2022, עלייה של 43% מ-2021.
בעוד שחלק מהעובדים יחפשו באופן פעיל לעבור לעבודה חדשה, אחרים ינסו לאמוד את מעמדם בשוק העבודה הנוכחי. איזה סוג של תפקידים מוצעים? האם הם יכולים לקבל ראיונות? האם ציפיות השכר שלהם סבירות?
זה לא רק עוזר לעובדים להחליט אם כדאי להם לשקול עבודות אחרות, אלא גם יכול לתת להם יותר כוח מיקוח בתפקידים הנוכחיים שלהם. הכל מאוד שימושי אם החברה שבה הם עובדים מדברת על פיטורים והידוק החגורה.
9. גיוס שקט – Quiet hiring
גיוס שקט הוא מגמת העבודה המובילה שחברת המחקר והייעוץ גרטנר מצפים לראות ב-2023, כדי לנטרל "התפטרות שקטה". גיוס שקט מתואר על ידי מנהלת המחקר הבכירה של גרטנר, אמילי רוז מקריי, כ"רכישת מיומנויות חדשות מבלי להעסיק עובדים חדשים במשרה מלאה".
זה יכול להיות באחת מכמה דרכים:
- התמקדות בניוד פנימי של כישרונות כדי להבטיח שהעובדים יתמודדו עם סדרי העדיפויות החשובים ביותר ללא שינויים במספר העובדים.
- Reskilling ו- Upskilling לעובדים קיימים תוך מתן מענה לצרכים ארגוניים מתפתחים.
- גישות אלטרנטיביות, כמו פרילנסרים כדי להביא כישרונות באופן גמיש, אד-הוק.
10. החרטה הגדולה – The Great Regret
עם מספר שיא של אנשים שעזבו את עבודתם בשנת 2022 בעקבות משבר הקורונה במהלכו עובדים חישבו מסלול מחדש, תמיד היו כאלה שקיבלו החלטות שגויות.
סקר חדש שנערך בארה"ב מצביע על כך ששמונה מתוך עשרה אנשים שעזבו במהלך "ההתפטרות הגדולה" מתחרטים על המהלך. רוב אלה שחווים את "החרטה הגדולה" הם בני דור ה- Z. הסיבות העיקריות מאחורי מגמת העבודה החדשה הזו הן שאנשים מתגעגעים לעמיתיהם לעבודה, למשכורת ולהטבות.
בקבוצת הלינקדאין שלנו יש כבר למעלה מ 2,150 חברים!
הצטרפו גם אתם לשיח המקצועי הכולל עדכונים, חדשות וקהילת מומחים מעולם משאבי האנוש והטכנולוגיה.